Η Τεχνητή Νοημοσύνη διχάζει επιχειρηματίες και ειδικούς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη διχάζει επιχειρηματίες και ειδικούς
Photo: pixabay.com
4 στους 10 CEOs της κλειστής συνόδου του Yale φοβούνται ακόμη και για καταστροφή της ανθρωπότητας σε 5 ως 10 χρόνια.

Επιχειρηματικοί ηγέτες, τεχνολόγοι και ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης διχάζονται ως προς το αν η τεχνολογία θα χρησιμεύσει ως «αναγέννηση» για την ανθρωπότητα ή ως πηγή της πτώσης της.

Στην κλειστή σύνοδο κορυφής CEO του Yale αυτή την εβδομάδα, το 42% των διευθυνόντων συμβούλων που συμμετείχαν στην εκδήλωση δήλωσε ότι πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει την ανθρωπότητα μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο CNN, στο οποίο ο καθηγητής του Yale, Τζέφρι Σόνφελντ, περιέγραψε τα ευρήματα ως «αρκετά σκοτεινά και ανησυχητικά».

Μεταξύ των ερωτηθέντων ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart, Νταγκ Μακμίλον, ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola, Τζέιμς Κουίνσεϊ, και οι ηγέτες επιχειρήσεων σε κλάδους από την πληροφορική και τα φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και την κατασκευή. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 119 διευθύνοντες σύμβουλοι.

Ωστόσο, ενώ το 34% δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αφανίσει την ανθρωπότητα μέσα σε μια δεκαετία και το 8% είπε ότι το δυστοπικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να συμβεί σε μόλις πέντε χρόνια, το 58% των ερωτηθέντων διευθυνόντων συμβούλων είπε ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί και ότι «δεν ανησυχούν».

Τον Μάρτιο, 1.100 επιφανείς τεχνολόγοι και ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ και του συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόζνιακ, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Γιάν Λεκάν έχει διαφορετική άποψη. Ο Λεκάν μαζί με τον Γιόσουα Μπέντζιο και τον Τζόφρεϊ Χίντον έγιναν γνωστοί ως οι «νονοί της τεχνητής νοημοσύνης», αφότου κέρδισαν το διάσημο βραβείο Turing του 1 εκατομμυρίου δολαρίων το 2018 για την πρωτοποριακή τους δουλειά στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση τύπου στο Παρίσι την Τρίτη, ο Λεκάν – ο οποίος είναι τώρα ο επικεφαλής επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης στη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta – χαρακτήρισε την ιδέα ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα «απολύτως γελοία».

Ενώ παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι οι μηχανές θα ξεπεράσουν τελικά τους ανθρώπους, υποστήριξε ότι αυτό δε θα συμβεί για πολλά χρόνια και ότι οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστευτούν ειδικούς για να διατηρήσουν την τεχνητή νοημοσύνη ασφαλή.

«Θα κατακτήσει τον κόσμο η τεχνητή νοημοσύνη; Όχι, αυτή είναι μια προβολή της ανθρώπινης φύσης στις μηχανές», είπε ο Λεκάν, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο NYU. «Θα συνεχίσει να λειτουργεί σε ένα κέντρο δεδομένων κάπου με διακόπτη απενεργοποίησης… Και αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι ασφαλής, απλά δεν θα την κατασκευάσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: