Η τεχνητή νοημοσύνη «ψήλωσε» κατά 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες 

Η τεχνητή νοημοσύνη «ψήλωσε» κατά 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες 
Photo: pixabay.com
Στην Ευρώπη και το Ισραήλ, το 40% των νέων μονόκερων αφορούσε τη generative AI, όταν στις ΗΠΑ το ποσοστό ήταν 80%.

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή τους το 2023, σε ένα έτος που καθορίστηκε από τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Accel.

Η Accel, στην ετήσια έκθεσή της με την ονομασία Euroscape, δήλωσε ότι οι τιμές των μετοχών μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όπως οι Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και Nvidia αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 36% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης Euroscape της Accel, ο οποίος περιλαμβάνει τεράστια ονόματα του cloud και του software-as-a-service (SaaS), όπως η Salesforce, η Palantir και η Unity, σημείωσε άνοδο 29% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το CNBC, η χρηματοδότηση για τις εταιρείες cloud και SaaS στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ έχει επίσης επανέλθει στα προ της πανδημίας του κορονοϊού επίπεδα.

Η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Accel, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν η κύρια τεχνολογία που οδήγησε στις επιδόσεις του cloud και του SaaS το 2023, με το διεθνές ενδιαφέρον να περιστρέφεται ολοένα και περισσότερο γύρω από τα μοντέλα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI, το Bard της Google και το Claude της Anthropic.

«Η γενεσιουργός AI είναι κάτι που πραγματικά επαναπροσδιορίζει το software», δήλωσε ο Φιλίπε Μποτέρι της Accel.

«Οποιαδήποτε εταιρεία λογισμικού αξιοποιεί το generative AI, είτε πρόκειται για μια νεοσύστατη ή νέα εταιρεία είτε για μια υφιστάμενη εταιρεία. Θα πρέπει πραγματικά να το σκεφτείτε αυτό ως κάτι που εξαπλώνεται» πρόσθεσε ο Μποτέρι.

Η χρηματοδότηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν στις συμφωνίες χρηματοδότησης γεννητικής AI, με τις εταιρείες OpenAI και Anthropic να συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια. Η OpenAI συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό -10 δισεκατομμύρια δολάρια- και η Inflection ήρθε δεύτερη με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε.

Στην Ευρώπη, τρεις από τους μεγαλύτερους γύρους εταιρειών δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης προήλθαν από τη Γαλλία: Hugging Face (235 εκατ. δολάρια), Poolside (126 εκατ. δολάρια) και Mistral AI (113 εκατ. δολάρια).

Ο αριθμός των εταιρειών μονόκερων (startup αξίας άνω του 1 δισ.) επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα, με την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των νέων εταιρειών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ευρώπη και το Ισραήλ, το 40% των νέων μονόκερων αφορούσε τη generative AI, όταν στις ΗΠΑ το ποσοστό ήταν 80%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com