Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη

Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη
Photo: pixabay.com
Προσβάλλει έναν στους οκτώ άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αποκαλύψουν μια νέα μορφή επιθετικού καρκίνου του προστάτη, η οποία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας της νόσου.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Cancer Research UK διαπίστωσε ότι ο καρκίνος του προστάτη, ο οποίος προσβάλλει έναν στους οκτώ άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, περιλαμβάνει δύο υποτύπους.

Ελπίζεται ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές στο μέλλον και να φέρουν επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου.Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν δεδομένα από το DNA και να εντοπίσουν τους δύο υποτύπους του καρκίνου.

Η μελέτη θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες για κάθε ασθενή ξεχωριστά, σύμφωνα με ένα γενετικό τεστ, το οποίο θα παρέχεται επίσης με τη χρήση AI.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος που προσβάλλει τους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 52.000 περιπτώσεις ετησίως.

Ο Ρουπάλ Μίστρι, ανώτερος διευθυντής επιστημονικής δέσμευσης της φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε: Το έργο που δημοσιεύθηκε σήμερα από αυτή την παγκόσμια κοινοπραξία ερευνητών έχει τη δυνατότητα να κάνει πραγματική διαφορά για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη.

Όσο περισσότερα καταλαβαίνουμε για τον καρκίνο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αναπτύξουμε θεραπείες για να τον νικήσουμε.

Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε στη χρηματοδότηση αυτού του έργου αιχμής, το οποίο έχει θέσει τις βάσεις για εξατομικευμένες θεραπείες για άτομα με καρκίνο του προστάτη, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να νικήσουν την ασθένειά τους» συμπλήρωσε ο Μίστρι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, η έρευνα αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική ευεξία.

Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς κοινοπραξίας που ονομάζεται The Pan Prostate Cancer Group.Στόχος τους είναι να αναπτύξουν ένα γενετικό τεστ το οποίο, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες μεθόδους, θα μπορεί να παρέχει ακριβέστερη πρόγνωση για κάθε ασθενή, επιτρέποντας προσαρμοσμένες θεραπευτικές αποφάσεις.

Η δρ Ναόμι Έλστερ, διευθύντρια έρευνας στην έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την ίδια προσέγγιση “διαίρει και βασίλευε” στον καρκίνο του προστάτη που έχει λειτουργήσει σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού».

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cell Genomics, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να μελετήσουν τις αλλαγές στο DNA δειγμάτων καρκίνου του προστάτη από 159 ασθενείς και εντόπισαν δύο διαφορετικές ομάδες καρκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: