Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στο διάβασμα παπύρων από την έκρηξη του Βεζούβιου

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στο διάβασμα παπύρων από την έκρηξη του Βεζούβιου
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Δάβασαν το κρυμμένο κείμενο ενός απανθρακωμένου παπύρου που θάφτηκε κατά την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια.

Οι μελετητές της αρχαιότητας πιστεύουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας νέας εποχής κατανόησης, αφού ερευνητές οπλισμένοι με τεχνητή νοημοσύνη διάβασαν το κρυμμένο κείμενο ενός απανθρακωμένου παπύρου που θάφτηκε κατά την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια.

Εκατοντάδες πάπυροι που φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη μιας πολυτελούς ρωμαϊκής βίλας στο Χερκουλάνεουμ κάηκαν ολοσχερώς όταν η πόλη καταστράφηκε από την έντονη έκρηξη θερμότητας, τέφρας και ελαφρόπετρας που κατέστρεψε την κοντινή Πομπηία το 79 μ.Χ..

Οι ανασκαφές του 18ου αιώνα ανέσυραν περισσότερους από 1.000 ολόκληρους ή μερικούς παπύρους από την έπαυλη, που πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα, αλλά το μαύρο μελάνι ήταν δυσανάγνωστο στους απανθρακωμένους παπύρους και οι πάπυροι κατέρρευσαν σε κομμάτια όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να τους ανοίξουν.

Η ανακάλυψη της ανάγνωσης του αρχαίου υλικού προήλθε από το Vesuvius Challenge, ένα διαγωνισμός μηχανιστικής μάθησης με έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων, που ξεκίνησε το 2023 από τον Μπρεντ Σιλς, επιστήμονα πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, και τους υποστηρικτές της Silicon Valley. Ο διαγωνισμός προσέφερε βραβεία για την εξαγωγή κειμένου από αξονικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης ενός παπύρου που ελήφθησαν στο Diamond, την εθνική εγκατάσταση συγχρότρου του Ηνωμένου Βασιλείου στο Oxfordshire.

Τη Δευτέρα, ο Νατ Φρίντμαν, στέλεχος της αμερικανικής τεχνολογίας και ιδρυτικός χορηγός του διαγωνισμού, ανακοίνωσε ότι μια ομάδα τριών μαθητών με γνώσεις πληροφορικής, ο Γιουσέφ Νάντερ στη Γερμανία, ο Λουκ Φάριτορ στις ΗΠΑ και ο Τζούλιαν Σίλιγκερ στην Ελβετία, κέρδισαν το μεγάλο βραβείο των 700.000 δολαρίων αφού διάβασαν περισσότερα από 2.000 ελληνικά γράμματα από τον πάπυρο.

Οι παπυρολόγοι που έχουν μελετήσει το κείμενο που ανακτήθηκε από τον μαυρισμένο πάπυρο έμειναν άναυδοι με το κατόρθωμα. «Αυτό αλλάζει εντελώς τα δεδομένα, δήλωσε ο Ρόμπερτ Φάουλερ, ομότιμος καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πρόεδρος της Herculaneum Society. «Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτούς τους παπύρους που περιμένουν να διαβαστούν».

Η Φεντερίκα Νικολάρντι, παπυρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αρχή μιας επανάστασης στην παπυρολογική του Ηρακλείου και στην ελληνική φιλοσοφία γενικότερα. Είναι η μοναδική βιβλιοθήκη που μας έρχεται από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή».

Ο Σιλς και η ερευνητική του ομάδα πέρασαν χρόνια αναπτύσσοντας αλγορίθμους για να ξετυλίγουν ψηφιακά τους παπύρους και να ανιχνεύουν την παρουσία μελανιού από τις αλλαγές που αυτό προκαλεί στις ίνες του παπύρου. Αποδέσμευσε τους αλγορίθμους για να βασιστούν οι διαγωνιζόμενοι στην πρόκληση.

Η συμμετοχή του Φρίντμαν αποδείχθηκε πολύτιμη όχι μόνο για την προσέλκυση οικονομικών δωρητών. Όταν ο Σιλς επρόκειτο να πετάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σαρώσει έναν κύλινδρο, ξέσπασε καταιγίδα που ακύρωσε όλες τις εμπορικές πτήσεις. Ανησυχώντας μήπως χάσουν τη θέση τους στην πηγή φωτός Diamond, ο Φρίντμαν οργάνωσε βιαστικά ένα ιδιωτικό τζετ για το ταξίδι.

Πέρα από τους εκατοντάδες παπύρους του Χερκουλάνεουμ που περιμένουν να διαβαστούν, πολλοί άλλοι μπορεί να είναι θαμμένοι στη βίλα, προσθέτοντας βάρος στα επιχειρήματα για νέες ανασκαφές. Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε παπύρους που είναι τυλιγμένοι γύρω από αιγυπτιακές μούμιες, δήλωσε ο Φάουλερ. Αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα πάντα, από επιστολές και συμβόλαια ιδιοκτησίας μέχρι καταλόγους πλυντηρίων και φορολογικές αποδείξεις, ρίχνοντας φως στη ζωή των απλών αρχαίων Αιγυπτίων. «Υπάρχουν κιβώτια με αυτά τα πράγματα στα πίσω δωμάτια των μουσείων» δήλωσε ο Φάουλερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: guardian