Η TGN ακόμη πιο ισχυρή μετά την κρίση του Covid-19​

Η TGN ακόμη πιο ισχυρή μετά την κρίση του Covid-19​
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο ιδρυτής και CEO της TGN Solutions International GmbH, Γιώργος Κουτσουδόπουλος, περιγράφει στο Fortune πώς οι εξειδικευμένες υπηρεσίες της ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τους πελάτες και τη θέση της στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο.

Η TGN SOLUTIONS «γεννήθηκε» και έκανε τα πρώτα της βήµατα µέσα στη δυσκολότερη περίοδο της ελληνικής οικονοµίας. Ξεπέρασε τις δυσκολίες των capital controls που «γονάτισαν» πολλές τεχνολογικές εταιρείες της εποχής. Την εµπιστεύτηκαν πολυεθνικές εταιρείες και enterprise retailers από 25 χώρες σε µια περίοδο που το brand «Ελλάδα» είχε εντελώς αρνητική χροιά. Ολοκλήρωσε τα τελευταία χρόνια ολικές αναδιαρθρώσεις ανθρώπινου δυναµικού, αναβάθµισε την τεχνολογία της, βελτίωσε τα συστήµατα και τις διαδικασίες λειτουργίας και σηµείωσε ετήσια ανάπτυξη 200-300% ως startup. Πλέον, όντας στη φάση του scale-up, επιτυγχάνει σταθερή θετική πορεία 30-40% κάθε χρόνο, έχοντας µεταβεί από µια ατοµική επιχείρηση σε έναν σηµαντικό «παίκτη» που προπορεύεαι στον χώρο της, µε γραφεία σε Ελλάδα και Γερµανία, πλαισιωµένη από οµάδα 30 και πλέον εξειδικευµένων ανθρώπων στον κλάδο του Premium Price Intelligence for Large Enterprises. Κι ύστερα ήρθε η πανδηµία. «Το “εµπόδιο” Covid-19 θα µπορούσαµε να πούµε πως ήταν το πιο εύκολο που έχουµε αντιµετωπίσει, παρότι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερο. Αποκοµίσαµε µεγαλύτερη εµπειρία διαχείρισης, κυρίως στο ανθρώπινο δυναµικό, καθώς χρειάστηκε να δηµιουργήσουµε ad-hoc νέες διαδικασίες και τρόπους για να παρέχουµε αδιάλειπτα τις υπηρεσίες µας». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει στο Fortune ο ιδρυτής και CEO της TGN Solutions International GmbH, Γιώργος Κουτσουδόπουλος, µέλος της λίστας 40under40 2020, τον τρόπο µε τον οποίο ξεπέρασε η εταιρεία έναν ακόµη σκόπελο, που την έβγαλε πιο ισχυρή και αποφασισµένη από ποτέ.

Κάτι πολύ περισσότερο από μια IT εταιρεία

«Δεν είµαστε µια εταιρεία πληροφορικής» ήταν µια από τις πρώτες φράσεις του ίδιου και των στελεχών της TGN. «Παρέχουµε µια σουίτα υπηρεσιών, µε την οποία µεγάλοι retailers και brands στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο και αναλύουν ζωντανά τις τιµολογιακές πολιτικές που ασκούν οι ανταγωνιστές τους. Υπηρεσίες που προκύπτουν τόσο από την εξειδίκευση των ανθρώπων µας, την ποιότητα των διαδικασιών και φυσικά την πρωτοπορία των τεχνολογιών µας».

Για να γίνει αυτό, ο Γιώργος Κουτσουδόπουλος εξήγησε τους άξονες στους οποίους αναπτύσσονται τα εργαλεία της TGN. Ο πρώτος είναι η σύνθετη λέξη PRICECOMP© (εµπορικό σήµα κατοχυρωµένο από την TGN), από το «Price» και το «Competition». H TGN Solutions προσφέρει, µέσω του λεγόµενου Price Intelligence, τις µεθόδους για να εντοπίζει κάθε επιχειρηµατίας τις κινήσεις των ανταγωνιστών και να αναδιαµορφώνει την τιµολογιακή του πολιτική και τις προσφορές µε βάση τις πραγµατικές καταναλωτικές τάσεις. Αυτό επιτυγχάνεται µέσω της διαδικασίας εξόρυξης και επεξεργασίας δεδοµένων ηλεκτρονικού εµπορίου. Τα εµπορικά στελέχη και τα στελέχη marketing των συνεργατών της TGN Solutions έχουν πρόσβαση σε µια πλατφόρµα Cloud Analytics, η οποία παρακολουθεί όλο το 24ωρο τα δεκάδες χιλιάδες προϊόντα που διαθέτουν online ή παρέχουν στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό, το εκάστοτε brand ή µεταπωλητής λαµβάνει αναλύσεις, ιστορικά δεδοµένα και αναφορές σε πραγµατικό χρόνο για εκατοµµύρια ανταγωνιστικά προϊόντα από ηλεκτρονικά καταστήµατα. Η πλατφόρµα ταιριάζει ακριβώς αυτούσια προϊόντα µε τα ίδια χαρακτηριστικά και όσες τυχόν προσφορές µπορεί να τα συνοδεύουν. Έτσι, οι πελάτες της βελτιστοποιούν τις τιµολογιακές τους πολιτικές και επιτυγχάνουν βραχυπρόθεσµη αύξηση κερδοφορίας, πωλήσεων και ανάπτυξης του εµπορικού καναλιού τους.

Ο δεύτερος άξονας καταγράφει την γκάµα προϊόντων (Product Range Analytics) και την απήχησή τους στην αγορά (Category – Brand penetration). «Φανταστείτε ένα κατάστηµα που πουλά LED τηλεοράσεις 32 ιντσών. Πρόκειται για µια σειρά από µάρκες αυτής της κατηγορίας οι οποίες βρίσκονται στο ηλεκτρονικό κατάστηµα. Ο ανταγωνιστής αυτής της επιχείρησης φέρνει στα ράφια του µια µάρκα η οποία διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά µε αυτές του πελάτη µας, αλλά πωλείται σε καλύτερη τιµή. Οπότε, πολλοί καταναλωτές προτιµούν τη συγκεκριµένη τηλεόραση, κάτι το οποίο δηµιουργεί µετατόπιση πωλήσεων και brand loyalty. Εκεί παρεµβαίνουµε εµείς και µέσα από τις πλατφόρµες Assortment Monitoring και Product-Range Extended Analytics παρακολουθούµε µετατοπίσεις προϊόντων ανά µάρκα και κατηγορία, εύρoς τιµών, entry-exit prices, top performing brands και παραδίδουµε ξεχωριστές αναλύσεις για κάθε ρόλο και τρόπο ανάγνωσης. Είτε πρόκειται για το τµήµα πωλήσεων είτε για τους µάνατζερ κατηγοριών ή την εµπορική διοίκηση. Μέσω των υπηρεσιών Banner Promo Analysis και Brochures & Newsletters Monitoring, παρακολουθούµε κάθε προωθητική ενέργεια που εκτελείται στην αγορά από τον ανταγωνισµό µέσω διαφηµιστικών banners σε ηλεκτρονικές σελίδες, ηλεκτρονικών φυλλαδίων και email newsletters. Συγκρίνουµε τις προσφορές και την ιστορικότητα αυτών και προσφέρουµε τη δυνατότητα για άµεση και ορθή ανταπόκριση των πελατών µας. Τέλος, µέσω διασυνδέσεων των συστηµάτων της TGN µε τα φυσικά καταστήµατα των retailers (In-store Price Optimization), κάθε εταιρεία µπορεί να µεταφέρει τις κεντρικές εµπορικές πολιτικές της µέσα στα φυσικά της καταστήµατα. Αυτό, σε συνδυασµό µε τα πολύτιµα δεδοµένα που λαµβάνει και αναλύει από την TGN, προσφέρει στα χέρια κάθε πωλητή που έρχεται σε επαφή µε τον τελικό καταναλωτή real-time δεδοµένα και εφόδια για βέλτιστη εξυπηρέτηση του πελάτη απευθείας από το τερµατικό του, επιτυγχάνοντας ευκολότερη πώληση και αύξηση κερδοφορίας».

Το «COVID EFFECT»

Βλέποντας τις υπηρεσίες της TGN Solutions να γίνονται ακόµη πιο αναγκαίες την περίοδο κορύφωσης του Covid-19 στην Ευρώπη, οι άνθρωποι της εταιρείας είχαν ήδη συνειδητοποιήσει από τις αρχές Μαρτίου πως δεν θα υπάρχει οικονοµικός αντίκτυπος στον οργανισµό – ή αυτός θα ήταν αµελητέος. «Αποφασίσαµε λοιπόν τον Μάρτιο, εν µέσω κορύφωσης του Covid-19 και γενικής οικονοµικής παγκόσµιας αστάθειας, να ενισχύσουµε µε παροχές και benefits τους ανθρώπους µας. Μεταξύ άλλων, προσφέραµε σε όλους ένα πολύ δυνατό πακέτο ιδιωτικής ασφάλισης υγείας – ζωής που είχαµε στα σκαριά από τα τέλη του 2019» σηµειώνει ο επικεφαλής της TGN Solutions. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων περιοριστικών µέτρων, το προσωπικό κάθε τµήµατος µοιράστηκε σε οµάδες. Οι µισές εργάζονταν εξ αποστάσεως και οι άλλες µισές εντός εταιρείας µε µέτρα ασφαλείας.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του πρώτου εξαµήνου του 2020, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2019, η TGN Solutions κατέγραψε άνοδο 50% σε µεταβολές τιµών ηµερησίως σε όλα τα online καταστήµατα που παρακολουθεί καθηµερινά. Συγκεκριµένα, κατά την περίοδο του lockdown (Μάρτιος-Μάιος) η αύξηση αυτή άγγιξε το 69%, ειδικά µε την ενίσχυση του καναλιού αυτού µε προϊόντα από τα φυσικά καταστήµατα, και παρέµεινε σταθερή και αυξηµένη σε σύγκριση µε το 2019. Πώς κατάφερε, όµως, µια τεχνολογική εταιρεία από την Ελλάδα που ειδικεύεται στο e-commerce να διατηρεί παρουσία σε 25 χώρες, να παρακολουθεί συνολικά 30 εκατ. κωδικούς, να καταγράφει περισσότερες από 100.000 τιµές και promos το λεπτό, να αποθηκεύει παραπάνω από ένα εκατοµµύριο αλλαγές τιµολογιακών πολιτικών ανά 24 ώρες και να σηµειώνει υγιή ανάπτυξη και σηµαντική κερδοφορία χωρίς να έχει δανειακές υποχρεώσεις και τις «πλάτες» κάποιου µεγάλου επενδυτικού fund; «Παρέχουµε premium υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας, που γρήγορα εξαπλώθηκαν από στόµα σε στόµα. Έως το 2019, όταν ο Ανδρέας Μπρούτας, Business Development Manager της TGN, ανέλαβε χρέη ώστε να οργανώσει µια διαδικασία πωλήσεων, η TGN δεν είχε καν τέτοιο τµήµα!». Η επιρροή της επιδηµίας δεν έφερε µεγάλες αλλαγές για την TGN Solutions στους τοµείς ηλεκτρονικού εµπορίου των retail sectors και τις γεωγραφικές περιοχές όπου το e-commerce ήταν ήδη σηµαντικό κοµµάτι των κύκλων εργασιών των επιχειρήσεων. Αντίθετα, η επέκταση ήταν εντυπωσιακή στους κλάδους όπου η παρακολούθηση και ανάλυση των τιµολογιακών στρατηγικών και ανταγωνισµού δεν υπήρχε παραδοσιακά. Μιλάµε για περιπτώσεις όπως διαδικτυακή παράδοση φαγητού, αγορά διαδικτυακών ασφαλειών και ιντερνετικά κανάλια αγοράς καταναλωτικών προϊόντων. «Η TGN έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες εµπορικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και ξεκινάει την υλοποίηση µεγάλου επενδυτικού πλάνου µε σκοπό τη δεκαπλάσια ανάπτυξή της στην επόµενη τριετία» καταλήγει ο Γ. Κουτσουδόπουλος, εξηγώντας το πλάνο της επιχείρησης για τα επόµενα χρόνια.

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

30.000.000 κωδικούς παρακολουθεί η TGN, ενώ καταγράφει περισσότερες από 100.000 τιμές και promos το λεπτό.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Η TGN ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝ∆ΗΜΙΑΣ:

Αύξηση µέσου προς παρακολούθηση κωδικολογίου ανά πελάτη +38% στα 180.000 προϊόντα.

Αύξηση προς παρακολούθηση online καταστηµάτων +27% περισσότερα από 20.000.

Αύξηση των υπό παρακολούθηση price points +62% στα 47.000.000.

Αύξηση πελατολογίου +20%.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και ψηφιακά μέσω της Readpoint.gr.