Η tgndata «εκδημοκρατίζει» το Price Intelligence

Η tgndata «εκδημοκρατίζει» το Price Intelligence
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο Γιώργος Κουτσουδόπουλος μιλά στο Fortune Greece για το μεγάλο εμπορικό άλμα της tgndata και το όραμά του για την επόμενη δεκαετία της εταιρείας.

Η πλατφόρμα Price Intelligence που έφερε στην αγορά η tgndata αποτέλεσε αναμφίβολα βασικό εργαλείο των μεγαλύτερων retailers στην κούρσα του ηλεκτρονικού εμπορίου την τελευταία δεκαετία. Ο Γιώργος Κουτσουδόπουλος «είδε» από πολύ νωρίς την ανάγκη για παρακολούθηση και ανάλυση της αγοράς, έχτισε με υπομονή & μεθοδικότητα μια ισχυρή ομάδα και μία τεχνολογία τόσο ανώτερη ποιοτικά, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη δυνατή ανάλυση και ανταπόκριση σε αλλαγές τιμολογιακών πολιτικών aka “Pricing”, προσφέροντας έτσι πλήρη αυτοματισμό και ψηφιοποίηση διαδικασιών ακόμα και για retailers με εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα στο ηλεκτρονικό ράφι τους, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο!

Στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος για τα δέκα χρόνια της παρουσίας της λίστας 40 under 40 στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή μας μιλά για το ολιστικό rebranding της tgndata, τον εταιρικό μετασχηματισμό της καθώς και για τη μεγάλη απόφαση με την οποία η tgndata σύντομα θα κάνει disrupt την παγκόσμια αγορά του Price Optimization sector, προχωρώντας στον «εκδημοκρατισμό» μεγάλου μέρους της τεχνολογίας της, ανοίγοντας τη βεντάλια των υπηρεσιών σε μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες, με μηδενικό κόστος για πάντα!

Πόσο έχει εξελιχθεί η tgndata από το 2020, όπου συμπεριληφθήκατε για πρώτη φορά στη λίστα 40 under 40, μέχρι σήμερα;

Το 2020 παρότι κοντινό, δεν θυμίζει σε τίποτα την τώρα εταιρεία. Μέσα σε αυτά τα δύο έτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το ολιστικό re-branding της σε “tgndata” με νέα εικόνα και εταιρική ταυτότητα, ενώ ταυτόχρονα οι εταιρικές οντότητες της μετασχηματίστηκαν σε όμιλο επιχειρήσεων “TGNDATA GROUP P.C” με θυγατρικές τις εμπορικές της εταιρείες TGNDATA Hellas E.E & TGNDATA Germany GmbH σε Ελλάδα και Γερμανία αντίστοιχα. Τα τμήματα μας πλέον αναπτύσσονται οριζοντίως, υπο την εξαιρετική διαχείριση στελεχών με μεγάλη εμπειρία, επαγγελματικό ήθος και όρεξη για ανάπτυξη.

Η πανδημία αποτέλεσε έναν ακούσιο «επιταχυντή» του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Πώς ανταποκριθήκατε στις απαιτήσεις της περιόδου και ποιες νέες αγορές ανοίχτηκαν για την εταιρεία σας;

Οι υπηρεσίες παρακολούθησης τιμών, promotion και γκάμας προϊόντων, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ηλεκτρονικό εμπορίου. Η ραγδαία επιτάχυνσή του, με καταλύτη την πανδημία, τόσο σε χρήστες όσο και σε επενδύσεις από τις επιχειρήσεις , «έσπρωξε» και την tgndata σε νέες αγορές και συνεργασίες , αναπτύσσοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων σε sectors όπως το Online Food Delivery και το Insurance, με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες όπως η Wolt και η Groupama αντίστοιχα. Η εμπιστοσύνη τέτοιων εταιρικών κολοσσών στην tgndata για την ανάλυση και το Pricing τόσο διαφορετικών και απαιτητικών αγορών, μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για το επίπεδο των υπηρεσιών μας σε global level.

Ποια είναι τα σημαντικότερα projects που τρέχετε αυτήν την περίοδο;

Είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να κάνουμε democratize το Price Intelligence διεθνώς, παρέχοντας πρόσβαση σε κάθε άνθρωπο και μικρή/μικρομεσαία επιχείρηση σε εργαλεία και υπηρεσίες που ανέκαθεν ήταν προνόμιο κυρίως enterprise πολυεθνικών retailers και brands, για να παρακολουθούν την αγορά, να προσαρμόζουν τη θέση τους αυξάνοντας πωλήσεις και κερδοφορία.

Έπειτα από ένα τεχνολογικό scaling 10ετίας πλέον και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είμαστε σε θέση να παρέχουμε χωρίς κόστος (FREE-FOREVER PLAN) , ένα μεγάλο εύρος των σημαντικότερων υπηρεσιών της tgndata, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο Community χρηστών που όχι μόνο θα αξιοποιούν αλλά και θα αναπτύσσουν μία πλατφόρμα δωρεάν παρακολούθησης δεδομένων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα αυτής της νέας προσπάθειας δημιουργήθηκε από την επιθυμία μας να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, που χρειάζονται τα επιπλέον μέσα για ανάπτυξη (ή και την επιβίωση τους μερικές φορές) αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για να τα αποκτήσουν.

Ήσασταν μέρος του τεχνολογικού οικοσυστήματος της χώρας ουσιαστικά από τη «γέννησή» του. Στην πορεία είδαμε πολλές και σημαντικές επενδύσεις σε νεοφυείς αλλά και πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις. Πώς βλέπετε εσείς την πορεία του ελληνικού startup/tech ecosystem και τι αναμένετε για το μέλλον;

Αναμένω να δω startups και entrepreneurs, με μακροπρόθεσμο πλάνο, με sustainable vision και σκοπό να μετασχηματίσουν startups σε μακροχρόνια βιώσιμες εταιρείες, σε εταιρικούς οργανισμούς που θα αποκτήσουν δεκαετίες ζωής, ανάπτυξης και απασχόλησης προσωπικού, προσφέροντας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής τεχνολογικής σκηνής, μαζί με όλα τα θετικά της (καλλιέργεια επιχειρηματικού πνεύματος, στροφή στην τεχνολογία, βελτίωση εργασιακού περιβάλλοντος) δημιούργησε δυστυχώς και την τάση οι επιχειρήσεις πλέον να “γεννιούνται” με σκοπό τη χρηματοδότηση, την εξαγορά και τη λανθασμένη αντίληψη πως η επιτυχία μιας επιχείρησης μετριέται με τους γύρους χρηματοδότησης και τα ποσά αυτών.

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας και την εταιρεία σας σε μια δεκαετία από σήμερα;

Μία δεκαετία αποτελεί αρκετό χρονικό διάστημα για να αναπτυχθείς, να κάνεις λάθη, να τα διορθώσεις, να ξεκινήσεις από την αρχή, να πετύχεις. Το traction της tgndata, η πλέον εδραιωμένη θέση της στο Pricing καθώς και η ίδια η ηλικία της και ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου, μας προμηνύει μια τουλάχιστον 10πλάσια εμπορική ανάπτυξη.

Προσωπικά θα ήθελα σε μία δεκαετία απο σήμερα να έχω αξιοποιήσει την tgndata και την ανάπτυξη αυτής, ως όχημα για την τεχνολογική εκπαίδευση , προσωπική ανάπτυξη και σταδιοδρομία των ανθρώπων της, παρέχοντας ασφάλεια & εργασιακή ευημερία, ώστε να αποτελέσουν πλέον αυτοί, την ελληνική τεχνολογική σκηνή της επόμενης δεκαετίας.