Οι Τούρκοι, η Thomas Cook και η επιθετική πολιτική στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά

Οι Τούρκοι, η Thomas Cook και η επιθετική πολιτική στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά
Πώς αξιολογούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς την ισχυροποίηση της Anex Tour. Ποιες οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά η είδηση ότι ο τουρκικών συμφερόντων ταξιδιωτικός όμιλος Anex Tour πρόκειται να πάρει υπό τη σκέπη του έναν ρωσικό και τρεις γερμανικούς tour operators, θυγατρικές της πτωχευμένης Thomas Cook. Με την κίνηση αυτή οι Τούρκοι πατούν γερά πόδι στη Γηραιά Ήπειρο, διοχετεύοντας αυτό το κύμα τουριστών στη δική τους αγορά, αφήνοντας στην απέξω τους βασικούς τους ανταγωνιστές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η γειτονική Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να ισχυροποιήσει την παρουσία της στη διεθνή τουριστική βιομηχανία, έχοντας στο πλευρό της την αμέριστη οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης που ρίχνει διαρκώς ζεστό χρήμα για την προβολή σε ΜΜΕ, τη μείωση του κόστους των εισιτηρίων του εθνικού αερομεταφορέα Turkish Airlines, καθώς και για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών. Τα σχέδια της Anrex Tour είναι μεγαλεπήβολα με τον Πρόεδρό της, Necet Kockar, να δηλώνει ότι σύντομα θα πετύχει την ανάδειξη του ομίλου Anex, στον  δεύτερο ισχυρότερο ταξιδιωτικό οργανισμό του κόσμου, μετά τον όμιλο TUI, διακινώντας 8 εκατ. ταξιδιώτες. Σε επίπεδο εσόδων ο τουρκικός όμιλος προσδοκά να φθάσει τα 10 δισ. ευρώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των τεσσάρων θυγατρικών της Thomas Cook, ενώ το επόμενο βήμα περιλαμβάνει συζητήσεις με την κινεζική Fosun για το ενδεχόμενο εξαγοράς και θυγατρικών του βρετανικού βραχίονα του Thomas Cook.

Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τις αρχές ανταγωνισμού σε Γερμανία και Ρωσία, η Anex Tour θα μετατραπεί σε έναν από τους ισχυρότερους «παίκτες» της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες και να οδηγήσει σε αναδιανομή της πίτας.

Το επιχειρηματικό “φλερτ” μεταξύ Ρώσων και Τούρκων δεν εκπλήσσει καθόλου τον Γενικό Διευθυντή της Gold Star Aviation, Μιχάλη Φλεριανό, καθώς το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες έχουν ρίξει “γέφυρα” σε πολιτικό επίπεδο και έχουν δημιουργήσει μια συμμαχία, η οποία δεν είναι υπέρ της Ελλάδας. Κρίνοντας από την εμπειρία του στη Gold Start Aviation, αναφέρει ότι στις πτήσεις με την Ethiopian Airlines που θα ξεκινήσουν άμεσα, οι Ρώσοι , ενώ θα έπρεπε, αρνούνται  να δώσουν την έγκρισή τους για την πραγματοποίηση πτήσεων μεταξύ Αθήνας – Μόσχας με τελικό προορισμό την Αφρική.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει στο fortunegreece.com ότι το γενικότερο κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για την ελληνική τουριστική αγορά, η οποία λόγω της αυξημένης ζήτησης που σημείωσε τα προηγούμενα χρόνια, έχει αρχίσει να ανεβάζει τις τιμές, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των τουριστών.

“Αγκάθια” οι αυξημένες τιμές και το προσφυγικό

Τουρίστες οι οποίοι επισκέφτηκαν τη χώρα μας πριν από 3-4 χρόνια παραπονιούνται για τις τιμές των ξενοδοχείων που έχουν πάρει την ανιούσα. Στα στοιχεία δε που πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πια φθηνότερη από την Ιταλία και την Ισπανία. Τιμολογιακά κινείται στα ίδια επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι απαραίτητα στις πρώτες επιλογές ενός τουρίστα που διαθέτει συγκεκριμένο budget και θα προτιμήσει μια χώρα με καλύτερες υποδομές.

Στους λόγους που έχει υποχωρήσει η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο κ. Φλεριανός έρχεται να προσθέσει τον παράγοντα προσφυγικό. Όπως τονίζει, ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νησιά λειτουργεί κατασταλτικά στην προσέλκυση τουριστών. Οι τουρίστες αποφεύγουν να επισκεφτούν μέρη όπου δεν νιώθουν ασφαλείς και τους στερείται η  ιδιωτικότητα και η ηρεμία για την οποία έχουν πληρώσει. Προσθέτει δε πως η γειτονική Τουρκία που αντιμετωπίζει αντίστοιχα φαινόμενα, έχει φροντίσει ώστε οι πρόσφυγες να μην κυκλοφορούν στα ίδια σημεία με αυτά που συχνάζουν οι ξένοι τουρίστες. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως ο καλύτερος τουρίστας στην Ελλάδα είναι ο Έλληνας, γιατί ξέρει να περνάει καλά και να πληρώνει. Αντίστοιχη νοοτροπία έχουν και οι Ιταλοί» διευκρινίζει.

Σε όσους πάλι πιστεύουν ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι “κουβαρντάδες” και ότι κάνουν “τσαρικών” προδιαγραφών διακοπές, ο κ. Φλεριανός απαντά πως στην πραγματικότητα αφήνουν ελάχιστα χρήματα στις τοπικές οικονομίες που επισκέπτονται. « Οι Ρώσοι δεν είναι όπως οι Ιταλοί ή οι Γερμανοί που θα ξοδέψουν για να δουν το κάτι παραπάνω. Επιλέγουν τη λογική του all-inclusive και πηγαίνουν όπου τους πάει ο Tour Operator».

Μικρές απώλειες, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, για την ελληνική τουριστική αγορά, βλέπει ο Ντίνος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής Ελλάδας- Κύπρου της Discover the World, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκεται η διαχείριση της αεροπορικής Condor, θυγατρική της Thomas Cook που διασώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Έχοντας συμπληρωθεί δύο μήνες από το κανόνι του Νο2 ευρωπαϊκού tour operator, ο κ. Φραντζεσκάκης εξηγεί πως το πλήγμα από τους Τούρκους θα είναι, για το 2020, μηδαμινό, αφού σε αυτό το διάστημα πρόλαβαν να διεκδικήσουν μερίδιο άλλοι Tour Operators και έχουν ήδη διοχετεύσει τα διαθέσιμα πακέτα σε άλλες αγορές του εξωτερικού.

«Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι κυρίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δεδομένου ότι οι Τούρκοι με αυτή την κίνηση εδραιώνουν ακόμη περισσότερο την παρουσία τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα τελευταία χρόνια το τουρκικό τουριστικό προϊόν «τσίμπησε» προς τα πάνω εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής, των ελκυστικών τιμών και της πτωτικής λίρας» αναφέρει και προσθέτει πως ο ελληνικός τουρισμός έχει φτάσει στο peak του και πλέον θα πρέπει να σταθεροποιήσει τα νούμερα και να αυξήσει την ποιότητα δίνοντας έμφαση στις υποδομές.