Οι τρεις ελληνικές υποψηφιότητες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021

Οι τρεις ελληνικές υποψηφιότητες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021

Ποιες πόλεις έμειναν στην κούρσα έπειτα από τις 14 αρχικές υποψηφιότητες.

Οι τρεις πόλεις Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος είναι αυτές, που διεκδικούν πλέον από τις δεκατέσσερις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, την υποψηφιότητα του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Τα ονόματα των τριών πόλεων έγιναν γνωστά σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στη λίστα προεπιλογής υποψηφιοτήτων για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Την επιλογή των πόλεων που θα περνούσαν στην τελική φάση είχε αναλάβει δωδεκαμελής επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, δέκα μέλη από τα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και δύο Έλληνες εμπειρογνώμονες, στην οποία οι ενδιαφερόμενες ελληνικές πόλεις, Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη, είχαν παρουσιάσει προ ημερών, στην Αθήνα, τους φακέλους υποψηφιότητάς τους.

«Δώσαμε μία μάχη με ιδίες δυνάμεις, με χαμηλό οικονομικό κόστος, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε συμβούλους ξένων εταιρειών. Βασιζόμενοι στον εθελοντισμό, παρουσιάσαμε στην αρμόδια επιτροπή, έναν πολύ αξιόλογο φάκελο, που θα αποτελέσει τον οδικό μας χάρτη και θα δημιουργήσει μία στρατηγική πολιτισμού με σοβαρές θετικές επιπτώσεις στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα του τόπου μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από τις ενέργειες που έγιναν από το δήμο Κέρκυρας και τους φορείς του τόπου για τον αξιοπρεπή φάκελο που κατατέθηκε.

Οι τρεις πόλεις που προκρίθηκαν, θα συμμετάσχουν στην τελική φάση αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Η πόλη που θα ανακηρυχτεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 20121» θα έχει σημαντικά οφέλη από τις διακρατικές συνεργασίες που θα προκύψουν σε πολλούς τομείς και θα αναβαθμιστεί το διεθνές προφίλ της, καθώς για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης, η κοιτίδα του πολιτισμού.

Η Ελλάδα έχει ήδη φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρεις φορές, η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη 1997 και η Πάτρα το 2006. Στις ανακηρυχθείσες πόλεις ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000 ευρώ, ενώ για τα έτη 2014-2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ