Η βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση στο β’ τρίμηνο, αλλά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης

AFP

Το lockdown οδήγησε στη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η μείωση στο β’ τρίμηνο έφτασε το 15,2% – Η πτώση συνολικά ήταν στο πλαίσιο του αναμενόμενου και στο μέσο όρο της Ευρωζώνης – Τα σενάρια για το σύνολο του έτους και το κρίσιμο λόγω τουρισμού γ’ τρίμηνο.

Το lockdown και τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας Covid-19 και στη χώρα μας είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί η μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδα, καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 15,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η πτώση συνολικά ήταν στο πλαίσιο του αναμενόμενου, με βάση το δυσμενές σενάριο της κυβέρνησης, αλλά και τις προβλέψεις των αναλυτών, αν και στα επιμέρους, η πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών (κυρίως του τουρισμού) έφτασε το 50% και αποδείχθηκε χειρότερη από τις προσδοκίες.

Για το σύνολο του 2020, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει προς το παρόν στην πρόβλεψη του για 8%  (7,9% ήταν ο μέσος όρος το πρώτο εξάμηνο) με βάση το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις, όπως και οι αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν τη μεγάλη αβεβαιότητα για την έκβαση κυρίως του τρίτου τριμήνου (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), στη διάρκεια του οποίου ο τουρισμός παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν αξιωματούχοι του υπουργείου «το γεγονός ότι τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς να τροποποιήσουν στο μέλλον τις αρχικές εκτιμήσεις μας.»

» Λόγω της μεγάλης συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία έχει το 3ο τρίμηνο του έτους.»

» Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων οργανισμών στην αρχή της κρίσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2020, και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε, επί του παρόντος, την εκτίμησή μας για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ το 2020».

Σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ύφεση στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (15%) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (14,4%), με βάση τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της Eurostat (flash estimates). Ωστόσο, ήταν χαμηλότερη από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με αντίστοιχο, έντονο τουριστικό προφίλ, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Πορτογαλία (-16,5%), η Ιταλία (-17,3%) αλλά και η Γαλλία (-19%).

Στο 7,9% η ύφεση το α’ εξάμηνο

Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μείωση του ΑΕΠ, οι ίδιες πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν -0,5% και το 2ο τρίμηνο του 2020 – το τρίμηνο της επιβολής του lockdown, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού – ήταν -15,2%.

Συνεπώς, προσθέτουν, η ετήσια μεταβολή για το 1ο εξάμηνο του 2020 διαμορφώνεται στο -7,9% και βρίσκεται εντός των προβλέψεων που είχε υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου 2020, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, όπου προβλεπόταν ετήσια μεταβολή -7,9%, μετά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Βρισκόμαστε στο μέσο όρο της Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της Eurostat (flash estimates), που δεν συμπεριλαμβάνουν τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία ορισμένων ακόμα κρατών-μελών, ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο του 2020 ήταν -15,0% και στην Ε.Ε -14,1%, αναφέρουν οι ίδιοι.

Συνεπώς, προσθέτουν, το 2ο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη ύφεση από μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%).

Η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., σε σύγκριση με την Ελλάδα, τονίζουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 1ο τρίμηνο του 2020 ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -3,1% και στην Ε.Ε. στο -2,5%, έναντι μεταβολής -0,5% στην Ελλάδα.

Επομένως, προκύπτει ότι το 1ο εξάμηνο του 2020 έκλεισε με μικρότερη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα μας (-7,9%), σε σύγκριση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης (-9,1%) και της Ε.Ε. (-8,3%).

Σχετικά άρθρα