Η Βόρεια Κορέα δέχεται να εγκαταλείψει τα πυρηνικά εάν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της

Η Βόρεια Κορέα δέχεται να εγκαταλείψει τα πυρηνικά εάν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της
epa06583754 A photo released by the North Korean Central News Agency (KCNA), the state news agency of North Korea, shows North Korean leader Kim Jong-un (R) welcoming members of the South Korean delegation during their meeting in Pyongyang, North Korea, 05 March 2018 (issued 06 March 2018). The ten-member South Korean delegation, led by Chung Eui-yong, the head of the South Korean presidential National Security Office, met North Korean leader Kim Jong-un on the same day after arriving in the North Korean capital on a mission to broker denuclearization talks between the North and the United States. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Σε ιστορική συμφωνία για τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής στα τέλη Απριλίου κατέληξαν οι ηγεσίας της Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν στη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής στα σύνορά τους στο τέλος του Απριλίου και να θέσουν σε λειτουργία μία τηλεφωνική γραμμή επείγουσας επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες τους, ανακοίνωσε σήμερα ο απεσταλμένος της Νότιας Κορέας που συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκε να διακόψει τις πυρηνικές και πυραυλικές της δοκιμές για το χρονικό διάστημα που θα διαρκεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, διευκρίνισε ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Κορέα εξέφρασε την βούληση να δεχθεί την αποπυρηνικοποίησή της υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Η συνάντηση κορυφής θα διεξαχθεί στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, στο κέντρο της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει τις δύο Κορέες και θα έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Μουν και Κιμ.

Θα πρόκειται για την τρίτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών από το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953). Οι δύο προηγούμενες είχαν πραγματοποιηθεί το 2000 και το 2007.

«Ο Βορράς και ο Νότος συμφωνούν στην εγκατάσταση μία γραμμής επείγουσας επικοινωνίας ανάμεσα στους ηγέτες για την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων και τον στενό συντονισμό», δήλωσε επίσης ο Νοτιοκορεάτης απεσταλμένος.

Ο Τσουνγκ Ουί-γιονγκ και οι Νοτιοκορεάτες διπλωμάτες που τον συνόδευσαν στην Πιονγκγιάνγκ είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Νότου που επισκέπτονται τον Βορρά εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, στον απόηχο της προσέγγισης που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Πγιονγκτσάνγκ. Η συζήτησή τους με τον Κιμ Γιονγκ Ουν διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Οι απεσταλμένοι της Νότιας Κορέας θα αναχωρήσουν αύριο για την Ουάσινγκτον, όπου θα ενημερώσουν την αμερικανική ηγεσία για το ταξίδι τους.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την “ενδεχόμενη πρόοδο” στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας και την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ, ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι “θα δούμε τι θα συμβεί”.

“Ενδεχόμενες πρόοδοι στις συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, καταβάλλεται μια σοβαρή προσπάθεια απ’ όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές” έγραψε στο Twitter ο Τραμπ. “Ο κόσμος παρακολουθεί και περιμένει!” πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι “ίσως” αυτές οι ελπίδες να είναι “ψεύτικες”. Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η πορεία που θα πάρουν αυτές οι συνομιλίες “οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δεσμευτούν πλήρως”, συμπλήρωσε.

Η πρώτη συνάντηση κορυφής μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας έπειτα από μια δεκαετία θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ. Η αντιπροσωπεία της Σεούλ θα επισκεφθεί τον βορρά και θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Νωρίτερα, στο πρώτο μήνυμά του στο Twitter για το θέμα αυτό, ο Τραμπ έγραψε: “Θα δούμε τι θα γίνει!”.