Η Βραζιλία απορρίπτει τη δωρεά των 20 εκατ. δολαρίων από την G7 για τον Αμαζόνιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήρισε την εν λόγω βοήθεια ως «αποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απέρριψε τη δωρεά των 20 εκατ. δολαρίων από την G7 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, χαρακτηρίζοντάς την «αποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική».

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ενός διαπληκτισμού μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου σχετικά με τον τρόπο που θα διαχειριστούν οι πυρκαγιές. Η διαμάχη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κορυφώθηκε τη Δευτέρα με τον Μπολσονάρου να ειρωνεύεται τη σύζυγο του Μακρόν.

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ο Ονίξ Λορενζόνι, ο γενικός γραμματέας της βραζιλιάνικης προεδρίας, είπε επίσης ότι η Βραζιλία απορρίπτει τα χρήματα της G7, και κατηγόρησε τη Γαλλία ότι αναβιώνει αποικιοκρατικές τάσεις. «Η Βραζιλία είναι μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα που ποτέ δεν είχε αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές τακτικές, όπως ίσως είναι ο στόχος του Γάλλου Μακρόν», δήλωσε ο Λορενζόνι  στον βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.

«Ο Μακρόν, που δεν μπόρεσε καν να αποτρέψει μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε μια εκκλησία που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, θέλει να μας κάνει μαθήματα για τη χώρα μας;» συμπλήρωσε ο Λορενζόνι, αναφερόμενος στην φωτιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων την 15η Απριλίου.

«Έχει πολλά να φροντίσει στην πατρίδα του και στις γαλλικές αποικίες», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε υπεράκτιες γαλλικές περιοχές, όπως η Γουιάνα, που γειτονεύει με τη Βραζιλία και σε αυτή βρίσκεται μικρό τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει λόγο για «διεθνή κρίση», σημειώνοντας ότι θα έθετε το ζήτημα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο στην σύνοδο κορυφής του G7 στο Μπιαρίτζ. «Το σπίτι μας καίγεται, κυριολεκτικά» είχε γράψει στο Twitter. «Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση», είχε τονίσει ο Μακρόν μέσω Twitter.

Επιστήμονες έχουν καταγράψει πάνω από 76.000 φωτιές στην Βραζιλία μέχρι σήμερα φέτος. Από τις 15 Αυγούστου, πάνω από 9.500 νέες δασικές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί- μια αύξηση της τάξεως του 83% από χρόνο σε χρόνο.