Η Βραζιλία βυθίζεται στο χάος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να πλησιάζουν

Η Βραζιλία βυθίζεται στο χάος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να πλησιάζουν
epa05217381 Demonstrators gather to protest against the government of Brazil at the National Congress building in Brasilia, Brazil, 17 March 2016. The protestors gathered to show their opposition to the government of Brazilian President Dilma Rousseff, whose administration is engulfed in an unprecedented political crisis. Protesters gathered today in different cities in Brazil to demand the resignation of President Dilma Rousseff and express their rejection of the new Chief of Staff, the former president Luiz Inacio Lula da Silva. EPA/FERNANDO BIZERRA JR.

Πολιτικά σκάνδαλα, οικονομική κατάρρευση, οργή στον κόσμο και διαδηλώσεις. Τα πάντα δείχνουν πολύ άσχημα για τη χώρα.

Ένα ολοένα και πιο αβέβαιο πολιτικό σκηνικό τροφοδοτεί ευρύτατες – και συχνά βίαιες – διαμαρτυρίες. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση εδώ και 25 χρόνια. Ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας αγγίζει επιχειρηματικά στελέχη και πολιτικούς. Προσθέστε και τον θανατηφόρο ιό Ζίκα, και έχετε τη συνολική εικόνα μιας χώρας σε κρίση.

Η ανησυχία εντείνεται ως προς το κατά πόσο η Βραζιλία θα είναι έτοιμη γι’ αυτό το σημαντικό παγκόσμιο γεγονός.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είπε στο CNNMoney ότι «παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις» εκεί.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 5 Αυγούστου στο Ρίο ντε Τζανέιρο και η χώρα θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Η Βραζιλία κέρδισε την ανάθεση των Ολυμπιακών το 2009, όταν η οικονομία της χώρας άνθιζε. Τώρα, είναι αντιμέτωπη με μια σειρά κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων.

«Αυτό επρόκειτο να είναι ένα πάρτι για τη Βραζιλία – ένα άνοιγμα στον κόσμο» λέει ο Πάουλο Σοτέρο, διευθυντής του Brazil Institute στο Wilson Center. «Το πάρτι μάλλον θα είναι μικρής κλίμακας».

Κανένας δεν λέει ότι οι Ολυμπιακοί θα ακυρωθούν. Όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο περαιτέρω βίαιων διαμαρτυριών, ενώ κανένας δεν ξέρει ποιος θα είναι πρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο.

Εκατομμύρια Βραζιλιάνων βρίσκονται στους δρόμους και απαιτούν την παραπομπή σε δίκη της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.

Η πολιτική αβεβαιότητα κορυφώθηκε πρόσφατα καθώς η Ρούσεφ όρισε τον πρώην πρόεδρο Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα ως επικεφαλής προσωπικού της – μια κίνηση που του προσφέρει ασυλία. Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τον Λούλα για ξέπλυμα χρημάτων και εξαπάτηση, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχε αποκαλύψει ότι είχε στην κατοχή του ένα εξοχικό σπίτι.

Παράλληλα, πολιτικοί, εταιρικά στελέχη και μέλη της ελίτ της χώρας εμπλέκονται στο τεράστιο σκάνδαλο Petrobras. Η Ρούσεφ και ο Λούλα θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα θύματα.

«Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε την παρούσα ή κάποια άλλη κυβέρνηση την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων» λέει ο Αλμπέρτο Ράμος, επικεφαλής οικονομικής έρευνας για τη Λατινική Αμερική στην Goldman Sachs. «Η χώρα οδηγείται ολοένα και περισσότερο στην κοινωνική και πολιτική πόλωση, κι αυτό δεν είναι καλό».