Η βρετανική οικονομία βρέθηκε στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών

Η βρετανική οικονομία βρέθηκε στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών
epaselect epa08750444 A city worker walks past the Bank of England in the City of London in London, Britain 16 October 2020. The Mayor of London Sadiq Khan, has announced that London will be moved to tier 2 coronavirus restrictions from 17 October. As coronavirus cases continue to rise, the UK government is set to impose further restrictions on London. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το σύνολο του 2020 η Μ. Βρετανία αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη ύφεση από τη χρονιά του «μεγάλου ψύχους» το 1709.

Η βρετανική οικονομία κατέγραψε συρρίκνωση ρεκόρ 9,9% το 2020 λόγω του σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, που παρέλυσε ολόκληρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας για μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS), η οποία όμως φάνηκε να απομακρύνεται από την πιθανότητα μιας διπλής ύφεσης.

Η περυσινή μείωση του ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία στη σύγχρονη Ιστορία, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν η μεγαλύτερη βουτιά από το 1709, τη χρονιά του «μεγάλου ψύχους».

Η μείωση είναι επίσης μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία, αν και η Ισπανία –που επίσης επλήγη από τον ιό— κατέγραψε βουτιά 11%.

Το τέταρτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 1,0%, περισσότερο από το αναμενόμενο, ύστερα από ανάκαμψη κατά 16,1% (αναθεωρημένο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 16,0%) το τρίτο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο σημαίνει ότι ακόμα κι αν η βρετανική οικονομία συρρικνωθεί εκ νέου το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω της επιβολής νέου lockdown, αναμένεται να αποφύγει να υποχωρήσει και πάλι σε ύφεση.

Τον Νοέμβριο, το καθεστώς lockdown στην Αγγλία και οι περιορισμοί στη δραστηριότητα στις άλλες βρετανικές επαρχίες οδήγησαν το ΑΕΠ σε μείωση κατά 2,3% ύστερα από μικρή ανάκαμψη τον Οκτώβριο.

Το κλείσιμο ξενοδοχείων, εστιατορίων και υπηρεσιών catering, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου καθώς και των επιχειρήσεων του καλλιτεχνικού κλάδου, της διασκέδασης και της αναψυχής ήταν αυτό που είχε τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη συρρίκνωση που καταγράφηκε, χωρίς να παραλείπονται οι εταιρίες παροχής προσωπικών υπηρεσιών.

Οι αγορές των Χριστουγέννων και η άρση κάποιων περιορισμών στη δραστηριότητα στις αρχές Δεκεμβρίου βοήθησαν να τροφοδοτηθεί η κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών, παρά την επιστροφή των περιορισμών το δεύτερο 15ήμερο του μήνα. Αυτό κατέπνιξε εν τη γενέσει μια ανάκαμψη σε πολλές υπηρεσίες, όπως στα εστιατόρια, το εμπόριο ή τις προσωπικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των εορτών, που κανονικά είναι μια κρίσιμη περίοδος για πάρα πολλές επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα; «Παρά δύο συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης» στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, «το επίπεδο του βρετανικού ΑΕΠ παρέμεινε κατά 7,8% χαμηλότερο το τέταρτο τρίμηνο σε ετήσια βάση», σύμφωνα με την ONS.