Η Wolt Market χτίζει θέση στη διανομή ειδών supermarket – Ο ανταγωνισμός

Η Wolt Market χτίζει θέση στη διανομή ειδών supermarket – Ο ανταγωνισμός
Στα 1,86 εκατ. ευρώ ο τζίρος τον πρώτο χρόνο - Ο ανταγωνισμός Delivery Hero και DoorDash στην τοπική αγορά 

Mε τζίρο που άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και αλματώδη ανάπτυξη έκτοτε το Wolt Market εδραιώνει τη θέση της DoorDash στην ελληνική αγορά διανομής ειδών supermarket απέναντι στην Delivery Hero που δραστηριοποιείται μέσω της efood market. 

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Wolt Market, που δημοσιεύθηκε χθες, στην εταιρική χρήση 8.1.2021 – 31.12.2021 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1,86 εκατ. ευρώ. Οι παροχές σε εργαζόμενους ανήλθαν σε 507.998,81 ευρώ και εμφάνισε ζημιές 594 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ισολογισμός του 2021 είναι ο πρώτος και ο τελευταίος αφού μετά την εξαγορά της Wolt από την DoorDash, συναλλαγή που ολοκληρώθηκε την περασμένο Ιούνιο, τα στοιχεία θα ενσωματώνονται στις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Wolt Market τα μεγέθη της αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς και το 2022, καθώς τo β’ εξάμηνο του 2022 η εταιρεία σχεδόν διπλασίασε τον τζίρο της, συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που η Wolt επένδυσε σε δίκτυο καταστημάτων Wolt Market και μέσα σε 2 χρόνια δημιούργησε δίκτυο 10 σημείων σε 3 πόλεις εξυπηρετώντας παραγγελίες για είδη supermarket με παράδοση σε περίπου 20 λεπτά.  

Βασικός ανταγωνιστής της Wolt Market είναι η efood market της Delivery Hero, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της μετά την ενσωμάτωση των θυγατρικών του ομίλου Μούχαλη, που εξαγόρασε πριν από περίπου ένα χρόνο, αποκτώντας πρόσβαση σε δίκτυο άνω των 40 dark stores, άνω των 400 σημείων, από χονδρική και hubs μέχρι περίπτερα και mini market. Υπενθυμίζεται ότι η efood market ανακοίνωσε τζίρο 5,15 εκατ. ευρώ στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. 

Οι δύο κολοσσοί, Delivery Hero και DoorDash, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά με την διανομή φαγητού/καφέ και έχουν επεκταθεί  στη διανομή προϊόντων καταστημάτων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, βιβλιοπωλεία κ.ο.κ.) και στη διανομή ειδών supermarket, αναπτύσσουν σταθερά τα μερίδιά τους στην τοπική αγορά, με την Delivery Hero να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, όπως και στη διεθνή αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι η αμερικάνικη DoorDash ιδρύθηκε το 2013 και η γερμανική Delivery Hero εγκαινίασε τη λειτουργία της δύο χρόνια νωρίτερα, το 2011. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα ετήσια οικονομικά στοιχεία ο κύκλος εργασιών της DoorDash ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ το 2021 έναντι 6,6 δισ. ευρώ της Delivery Hero.

Τόσο οι δύο αυτές εταιρείες όσο και άλλες εταιρείες παράδοσης τροφίμων όπως οι Just Eat Takeaway, Deliveroo, Ubereats, Zomato κ.α. γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αναδείξει προκλήσεις, κάτι που αποτυπώνεται στην χρηματιστηριακή τους αξία. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία κερδών πέρα από την αύξηση των εσόδων από τις παραγγελίες.