Η Χαμάς αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Η Χαμάς αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Χαμάς καταγγέλλει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τη διαμεσολαβητική διαδικασία για κατάπαυση πυρός.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της αποχώρησε από το Κάιρο και επέστρεψε στο Κατάρ.

Ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης, ο Iζάτ αλ-Ρίσεκ, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα είχαν σκοπό να διαταράξουν τη διαμεσολαβητική διαδικασία για την κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην πρόταση που ήδη δέχτηκε -και η οποία απορρίφθηκε από το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε αντίστοιχα τη Χαμάς ότι προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το Ισραήλ και τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Ράφα, ανακοινώνοντας την αποδοχή πολύ τροποποιημένης πρότασης για συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων.

Παράλληλα, οξείες ήταν οι ισραηλινές αντιδράσεις στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα παγώσουν ορισμένες αμερικανικές αποστολές όπλων στη χώρα, εφόσον το Ισραήλ ξεκινήσει τη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας θα συνεδριάσουν απόψε για να καθορίσουν την αντίδραση του Ισραήλ στην απόφαση Μπάιντεν, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Σε γενικές γραμμές, η θέση του πρωθυπουργού Νετανιάχου είναι αυτή που μετέφερε στον Μπάιντεν στο μακρό τηλεφώνημά τους τη Δευτέρα — «θα πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί».

Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται μέσω ορισμένων διαύλων για να μεταπείσει τον Μπάιντεν, αναφέρει Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ «θα επιτύχει τους στόχους του σε Βορρά και Νότο», σε μήνυμά του προς τους «εχθρούς και τους καλύτερους φίλους» της χώρας, μετά την κίνηση Μπάιντεν.

Τα σχόλια Μπάιντεν προκάλεσαν επίσης σκληρή κριτική από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, που έκανε λόγο για «αποτυχημένη διαχείριση» των σχέσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου με την Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ έγραψε στο X ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς μέχρι την καταστροφή της».

Το θέμα έχει γίνει κύριο σημείο διαμάχης μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, ο οποίος επιμένει ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση του πολεμικού στόχου εξάλειψης της Χαμάς. Οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού Νετανιάχου απαίτησαν να συνεχιστεί η επίθεση, απειλώντας να ρίξουν την κυβέρνηση εάν δώσει προτεραιότητα σε συμφωνία εκεχειρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: