«Η Ζωή έκανε τέρατα, γελάμε και κλαίμε με Βαρουφάκη»

«Η Ζωή έκανε τέρατα, γελάμε και κλαίμε με Βαρουφάκη»

Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και μίλησε για την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον «ίλιγγο» της…ανάληψης της εξουσίας, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το plan Χ του Βαρουφάκη αλλά και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Βούτσης, σχολιάζοντας τον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, εξηγεί πως η Αριστερά στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο ουδέποτε ασχολήθηκε, όπως και σε όλη την Ευρώπη πλην της Ιταλίας, με το θέμα της εξουσίας και της διακυβέρνησης. «Ούτε θεωρητικά», προσθέτει. «Ποτέ δεν είχε ξαναεγγραφεί στην ιστορία ότι μια βαθιά κοινωνική κρίση αντί να φέρει στην επιφάνεια συντηρητικές δυνάμεις θα έφερνε ως παράκλητους από το υπερπέραν μια αριστερή δύναμη του 4%. Αυτό ως ενδεχόμενο δεν είχε τεθεί ποτέ. Ίλιγγος», λέει χαρακτηριστικά, τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς και χρειάζεται «να έχεις έρμα, υπόβαθρο, εμπειρία, σεμνότητα και ταπεινότητα».

Για την προκάτοχό του στην προεδρία της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βούτσης λέει πως στην αρχή συμφωνούσε, τυπικά έστω, με την κυβερνητική γραμμή ενώ χαρακτηρίζει «δραματικό» το διάστημα από το δημοψήφισμα και μέχρι τις εκλογές. «Για 2,5 μήνες έκανε τέρατα και σημεία, είχε απασφαλίσει που λένε. (…)Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα που ξέρουμε για να μη φτύνει ο κόσμος την Αριστερά, γιατί εμείς κυβερνούμε στο όνομα της Αριστεράς, όχι ως αυτόφωτες περσόνες», προσθέτει.

Μιλώντας για την συνέντευξη του Γιανη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ και για την ύπαρξη σχεδίου Χ ο πρόεδρος της Βουλής κάνει λόγο για προσωπικό αφήγημα του κ. Βαρουφάκη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «εμείς που ξέραμε πραγματικά γελάμε και κλαίμε… Το κάδρο που παρουσιάζει ο Γιάνης δεν είναι το ακριβές αλλά είναι ελκτικό και είναι σίγουρο ότι ο ίδιος το πιστεύει. Περί αυτού πρόκειται».

Για το «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο ο κ. Βούτσης λέει πως δεν είναι αλήθεια και, πως, πίεζε για κάτι τέτοιο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Είναι ψέμα. Είχε κάνει πρόταση σε δύο υπουργικά συμβούλια με την έννοια των εναλλακτικών που ψάχναμε. Άλλο θέμα η δραχμή. Ο ίδιος ο Λαπαβίτσας είχε αναγνωρίσει πως χρειάζονται δύο χρόνια προετοιμασίας για να γίνει το βήμα».