Ιδού τι θα μπορούσε να συμβεί στα χρηματιστήρια εάν αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών μεταξύ Trump-Biden

Ιδού τι θα μπορούσε να συμβεί στα χρηματιστήρια εάν αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών μεταξύ Trump-Biden
(FILES) In this file photo taken on September 12, 2019 Former Vice President Joe Biden and Senator Kamala Harris speak on in Houston, Texas, after the third Democratic primary debate of the 2020 presidential campaign season hosted by ABC News in partnership with Univision at Texas Southern University in Houston, Texas. - This week the eyes of US voters turn to Joe Biden, Kamala Harris and the Democratic convention -- unless they swivel first to Republican distracter-in-chief Donald Trump. (Photo by Robyn Beck / AFP) Photo: AFP

της Anne Sraders

Με τις παραδοσιακές διαδικασίες ψηφοφορίας να δυσχεραίνουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι δυο εκλογικές παρατάξεις σκέφτονται ήδη την πιθανότητα «βρώμικων» εκλογών – και ίσως αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων από τη μια πλευρά. Και για τους επενδυτές, η αβεβαιότητα σημαίνει ένα πράγμα: αστάθεια.

Φυσικά, ακόμη και το 2016, όταν το αποτέλεσμα δεν αμφισβητήθηκε επίσημα, οι αγορές πανικοβλήθηκαν για λίγο όταν ο Donald Trump εξασφάλισε την προεδρία, πριν ανακάμψουν (και, πράγματι, ανέκαμψαν σημαντικά) τις επόμενες ημέρες. Αλλά όταν τα αποτελέσματα συζητούνται και οι επενδυτές παραμένουν σε κατάσταση limbo, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ζοφερά, λένε οι αναλυτές της UBS.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο Τραμπ θα παρέμβει στις εκλογές, ειδικά δεδομένης της ανησυχίας σχετικά με την αξιοπιστία της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τραμπ ισχυρίστηκε σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου την Τρίτη ότι εάν οι εκλογές περιλάβουν μεγάλο αριθμό ψήφων μέσω ταχυδρομείου, «θα καταλήξουν να είναι νοθευμένες, ή δεν θα βγει ποτέ αποτέλεσμα. Θα πρέπει να επαναλάβουμε τις εκλογές. Και κανείς δεν το θέλει αυτό, κι ούτε κι εγώ το θέλω».

Το πιο σχετικό και «διδακτικό» παράδειγμα του τι συμβαίνει στις αγορές όταν αμφισβητείται ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι οι προεδρικές εκλογές Bush-Gore το 2000.

Ο George W. Bush, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος και τότε κυβερνήτης του Τέξας, έχασε τις εκλογές από τον Αντιπρόεδρο Al Gore. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποφασίστηκε στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο, όπου το αποτέλεσμα εξαρτήθηκε από το ποιος κέρδισε την πολιτεία της Φλόριντα, όπου η διαφορά ήταν μικρή. Το Ανώτατο Δικαστήριο παρενέβη τελικά κάνοντας προκαταρκτική καταμέτρηση που έδωσε στον Bush την πολιτεία. Ο Gore αποδέχτηκε την ήττα του και ο Μπους εξασφάλισε τη νίκη περίπου έξι εβδομάδες μετά την Ημέρα των Εκλογών.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, ο δείκτης S&P 500 έχασε περίπου 6% στις δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, σύμφωνα με υπολογισμό του Fortune, ενώ ο δείκτης Dow έχασε περίπου 5% καθώς η εκλογική διαμάχη απειλούσε να παρατείνει την αβεβαιότητα.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Δημοκρατικό υποψήφιο και πρώην αντιπρόεδρο Joe Biden προβάδισμα έναντι του Τrump. Αναλυτές σε εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν πολύ για την προεδρία του Biden – και υποστηρίζουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθεί καλός για τις μετοχές.