IfW: Γιατί η Γερμανία θα «φλερτάρει» με την ύφεση το 2024;

IfW: Γιατί η Γερμανία θα «φλερτάρει» με την ύφεση το 2024;
Photo: AFP
Το γερμανικό ΑΕΠ το 2025 θα είναι μόνο 2% πάνω από τα προ της πανδημίας του 2019 επίπεδα.

Η οικονομία της Γερμανίας είναι απίθανο να ενισχυθεί σημαντικά για το 2024 και θα κινηθεί κοντά σε περιβάλλον ύφεσης για το τρέχον έτος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την παγκόσμια οικονομία (IfW), το οποίο «έκοψε» τις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το IfW αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% το 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,9%.

Οι πρόδρομοι δείκτες σηματοδοτούν ότι η οικονομική παραγωγή θα παραμείνει στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόνο κατά 1,2% το επόμενο έτος, σύμφωνο με τις προηγούμενες προβλέψεις.

«Με την έλλειψη ανάκαμψης μέχρι στιγμής, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία επιβαρύνεται κυρίως από διαρθρωτικά προβλήματα και ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι συνεπώς μικρότερα» σημειώνεται στην έκθεση.

Το γερμανικό ΑΕΠ το 2025 θα είναι μόνο 2% πάνω από τα προ της πανδημίας του 2019 επίπεδα, συμπληρώνει το ινστιτούτο.

Ανεργία, πληθωρισμός και εξαγωγές

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 5,8% το 2024 από 5,7% το 2023, πριν μειωθεί στο 5,6% το 2025. Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα οδηγήσει επίσης σε σημαντικά υψηλότερους μισθούς, αναφέρει η έκθεση.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,3% φέτος από 5,9% το 2023, ενώ προβλέπεται να πέσει στο 1,7% το 2025.

«Καθώς ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή μειώνεται αισθητά, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα αυξηθεί και πάλι φέτος για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια και θα τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση» υποστηρίζει η έκθεση.

Οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν κατά 1,7% φέτος, προτού ανακάμψουν και πάλι με τη σταδιακή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου το επόμενο έτος, οπότε το IfW προβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com