IHS Markit: Βελτιώθηκε σημαντικά ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Αύγουστο

IHS Markit: Βελτιώθηκε σημαντικά ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Αύγουστο
pexels Photo: pixabay.com

Σημαντική ήταν η βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Αύγουστου του 201, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας PMI, με την αύξηση της παραγωγής και τις νέες παραγγελίες να ενισχύουν τη συνολική ανάπτυξη.

Παρόλα αυτά, οι καθυστερήσεις από την πλευρά των προμηθευτών ώθησαν ανοδικά το κόστος, το οποίο οι επιχειρήσεις μετακύλισαν στους πελάτες.

Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε άνοδο με βάση την αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση στις εισροές νέων παραγγελιών. 

Ειδικότερα, ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 59.3 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή υψηλότερη από τις 57,4 μονάδες του Ιουλίου, υποδεικνύοντας αισθητή άνοδο των συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ετών

Η εντονότερη αύξηση της παραγωγής στα μέσα του τρίτου τριμήνου συνέβαλε στη συνολική ανάπτυξη. Η άνοδος της παραγωγής ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2000 και, σύμφωνα με αναφορές, οφειλόταν στη μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών και στην αυξημένη ζήτηση των πελατών.

Οι νέες πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά τον Αύγουστο, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν τη δριμύτερη αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2000. Μερικές εταιρείες δήλωσαν ότι η άνοδος συνδεόταν με την περαιτέρω επανεκκίνηση της οικονομίας και την αύξηση σε βασικές αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα ενισχύθηκε και η ζήτηση από πελάτες του εξωτερικού, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό, ο οποίος ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο.