ΙΙF: Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας και διψήφιας ύφεσης

ΙΙF: Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας και διψήφιας ύφεσης

Υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας και μακρά περίοδο ύφεσης θα έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η ρωσική οικονομία, λόγων των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση, στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου (IIF).

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, η κεντρική ρωσική τράπεζα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξει το ρούβλι, κατέφυγε σε αύξηση επιτοκίων 20%. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Elina Ribakova, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού, «αν παραμείνουμε σε αυτά τα επίπεδα, η χρεοκοπία θα καταστεί ένα αναπόφευκτο γεγονός, παρά τον σχετικά μικρό αριθμό διακράτησης ξένων holdings – περίπου 60 δισ. δολάρια». Ως εκ τούτου, η αθέτηση υποχρεώσεων είναι πολύ πιθανή, πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα εισέβαλε στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Δύση να επιβάλει σειρά κυρώσεων: πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, απομάκρυνση πολλών ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και κατάρτιση μαύρης λίστας ατόμων και οντοτήτων. Η Ρωσία χαρακτηρίζει τη στρατιωτική της δράση στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση».

Οι κυρώσεις οδήγησαν το ρούβλι να ιστορικά χαμηλά επίπεδα τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μαζικά ρωσικά assets. Η Ribakova του IIF είπε ότι τα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο σκληρά, ήταν «οι πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα» και θα οδηγήσουν τη ρωσική οικονομία σε μαρασμό, με διψήφια ύφεση φέτος και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται. Όπως συμπλήρωσε, η μετατροπή των ρωσικών εγχώριων συναλλαγματικών διαθεσίμων σε ρούβλια ήταν επίσης στο τραπέζι, αν και η κεντρική τράπεζα ήταν απρόθυμη να το εφαρμόσει αρχικά καθώς προσπάθησε να «σώσει» τους εγχώριους αποταμιευτές.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει ακόμη όπλα στη φαρέτρα της για να ηρεμήσει τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των επιτοκίων, της παροχής ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες και των capital controls. Μπορεί επίσης να «κλείσει» τις τράπεζες, ανέφερε το IIF σε έκθεση που εκδόθηκε τη Δευτέρα και συντάχθηκε πριν από τις τελευταίες κυρώσεις.

Η Ribakova είπε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια αποσύρθηκαν από τις ρωσικές τράπεζες μόνο την Παρασκευή. Σε προηγούμενη έκθεσή του, το IIF είπε ότι σε περίπτωση που οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, η Sberbank και η VTB, αποσυρθούν από τη SWIFT, αναμένουμε «μια θεμελιώδη αποσταθεροποίηση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με βαθιές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία».