Ικανοποιημένη η Κομισιόν από το αποτέλεσμα των εκλογών

Ικανοποιημένη η Κομισιόν από το αποτέλεσμα των εκλογών
European Commission President Jean Claude Juncker holds a news conference at the European Council headquarters after the first day of a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 26, 2015. REUTERS/Yves Herman - RTX1HU5O

Ικανοποίηση της Κομισιόν για την ευρεία αντιπροσώπευση φιλοευρωπαϊκών κομμάτων-Συγχαρητήρια Γιούνκερ σε Τσίπρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για τη νίκη του. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρεία αντιπροσώπευση φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης. Εκτίμησε δε, ότι η νέα κυβέρνηση έχει την εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Εξάλλου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι η απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε ουσιαστική δουλειά, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τάχιστα τα καθήκοντά της, ούτως ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν.

Η επιστολή Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα

Το κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε,
Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς.

Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία.

Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της».

«Εφικτή η γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη»
Η Ελλάδα έχει τη δυναμική για να αναπτυχθεί ξανά, εάν εφαρμόσει τους όρους του νέου προγράμματος βοήθειας, παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα οι προβλέψεις δείχνουν ύφεση της οικονομίας της, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Το βασικό δυναμικό για την ανάπτυξη υπάρχει. Εάν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ΕΜΣ εφαρμοσθούν σωστά, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ξανά αρκετά γρήγορα», τόνισε ο Ντομπρόβσκις σε ομιλία του στο Βερολίνο.