Ικανοποίηση στην ΕΕ που αποφεύχθηκε η «καταστροφή» στη Σκωτία

Ικανοποίηση στην ΕΕ που αποφεύχθηκε η «καταστροφή» στη Σκωτία

«Ευτυχής» δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός για την ετυμηγορία των Σκοτσέζων, ελπίζοντας να επηρεάσει ανάλογα και το επερχόμενο δημοψήφισμα των Καταλανών.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που η Σκωτία παραμένει μαζί μας»,, δήλωσε σήμερα σε μήνυμά του μέσω βίντεο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που «οι ψηφοφόροι έκαναν την επιλογή ανάμεσα στο διαχωρισμό και την ολοκλήρωση, ανάμεσα στην απομόνωση και το άνοιγμα».

Προφανώς ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το δημοψήφισμα που θέλουν να οργανώσουν στις 9 Νοεμβρίου οι εθνικιστές της Καταλονίας προκειμένου να αποσχιστούν από το ισπανικό κράτος – δημοψήφισμα στο οποίο η Μαδρίτη αντιτίθεται κατηγορηματικά.

Τα ισπανικά ομόλογα και οι μετοχές έχουν σήμερα τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές θεώρησαν πως η ψήφος των Σκωτσέζων κατά της ανεξαρτησίας μειώνει τις προοπτικές για μια ενίσχυση του κινήματος για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. «Υπήρχε κάποια ανησυχία πως, αν κέρδιζε το ‘ναι’, τότε μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να δημιουργούνταν και στην Καταλονία», λέει ο Πατρίκ Ζακ, στέλεχος της BNP Paribas. «Έτσι βλέπουμε τώρα μια διόρθωση της κίνησης που είχαμε δει τις λίγες περασμένες εβδομάδες».

Ικανοποίηση και στην ΕΕ για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε το «Όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, χαρακτηρίζοντάς το θετικό για την Ευρώπη, και επισήμανε την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν οι Σκωτσέζοι για την παραμονή τους στην ΕΕ.

«Χαιρετίζω την απόφαση του λαού της Σκωτίας να διατηρήσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Μπαρόζο. «Αυτό το αποτέλεσμα είναι θετικό για την ενωμένη, ανοιχτή και ισχυρότερη Ευρώπη την οποία πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σε σχόλιό του, το οποίο προφανώς αναφερόταν στις εκκλήσεις στη Βρετανία -κι ειδικά στην Αγγλία- για αποχώρηση από την ΕΕ, ο Μπαρόζο είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι στη διάρκεια της συζήτησης τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση και ο λαός της Σκωτίας επανειλημμένως επέδειξαν την ευρωπαϊκή τους δέσμευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση της Σκωτίας, στους τομείς ευθύνης της, οι οποίοι είναι σημαντικοί για το μέλλον της Σκωτίας, περιλαμβανομένων των τομέων εργασίας και ανάπτυξης, ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος και αυστηρότερων ρυθμίσεων», κατέληξε ο Μπαρόζο.

Μία απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν «καταστροφική για την Ευρώπη, θα προκαλούσε αποσχιστικές τάσεις σε άλλες περιοχές και θα οδηγούσε στη δημιουργία μίας ακυβέρνητης ηπείρου με αντίπαλα εθνικιστικά αισθήματα», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βελγίου VRT, προσθέτοντας ότι φοβόταν ένα πιθανό «Ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας.

«Αν συνέβαινε στη Σκωτία, θεωρώ ότι θα ήταν πολιτικά συντριπτικό, του επιπέδου της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης», είπε ο Ντε Χουχτ, ο Βέλγος φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος δεν υποστηρίζει το αίτημα ορισμένων ομοεθνών του Φλαμανδών για ανεξαρτησία. «Θα ήταν κατακλυσμιαίο για την Ευρώπη. Αυτό ήταν που φοβόμουν. Μία Ευρώπη οδηγούμενη από την αυτοδιάθεση των λαών… θα ήταν ακυβέρνητη γιατί θα υπήρχαν δεκάδες οντότητες, αλλά και τομείς πολιτικής για τους οποίους απαιτείται ομοφωνία ή πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Περισσότερο, μιλάμε για χώρες ή τμήματα πρώην χωρών που θα συμπεριφέρονταν με πολύ εθνικιστικό τρόπο», πρόσθεσε.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία εξέφρασε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ που είπε ότι οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι έδειξαν την προτίμησή τους για σταθερότητα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και εντός της ΕΕ. Η σταθερότητα είναι σημαντική για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τόνισε.

«Παράλληλα δεν μπορεί να αγνοηθούν οι πολίτες που εξέφρασαν την επιλογή τους για ανεξαρτησία και καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει υπόψη της ότι η πλειοψηφία του λαού της Σκωτίας είναι υπέρ της Ευρώπης και να αντιμετωπίσει την εθνική τους ταυτότητα με ευαισθησία», κατέληξε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της Ευρωβουλής.