Ηλεκτρονικά θα κατοχυρώνεται το εμπορικό σήμα

Σημαντική η συμβολή στη μείωση του διοικητικού βάρους, του κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και της προστασίας των ελληνικών προϊόντων.

Σε νέα εποχή περνά μέσα στο επόμενο δίμηνο το σύστημα κατοχύρωσης εμπορικού σήματος στην χώρα, καθώς θα είναι πλέον ηλεκτρονικοποιημένο.

Το νέο μέτρο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτος, στο συνέδριο για τα Εμπορικά Σήματα και τα μέτρα εναντίον της Παραποίησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, τονίζοντας ότι η εξέλικη αυτή αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του διοικητικού βάρους και κόστους των επιχειρήσεων.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ενιαίο μοντέρνο αυτοδιαχειριζόμενο Γραφείο Σημάτων όχι μόνο προς όφελος των ελληνικών εμπορικών σημάτων, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Σημάτων Αντ. Καμπίνο.

Όπως είπε ο ίδιος, από διοικητικής απόψεως χρειάζεται η χώρα μας μία ενιαία υπηρεσία πολύ υψηλής ποιότητας διότι πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία «αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι συνεπής στις αποφάσεις που λαμβάνει και στις νομοθεσίες που προωθεί. Πρέπει να είμαστε προβλέψιμοι. Θα βοηθήσει την επιχειρηματική κοινότητα αλλά η συνέπεια, η συνοχή και η προβλεψιμότητα για την ποιότητα πρέπει να δοθεί από κοινού από τα γραφεία τόσο από εθνική σκοπιά αλλά και πανευρωπαϊκά».

Ο κ. Καμπίνο συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα αλλαγής της νομοθεσίας «καθώς η ερμηνεία των νόμων δημιουργεί προβλήματα».

Ανέφερε ότι υπάρχουν 270 επιχειρησιακά εργαλεία σε όλα τα κράτη- μέλη σχετικά με τα εμπορικά σήματα.

Οι παραβάσεις και καταπατήσεις των δικαιωμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη του 2008, έχει υπολογιστεί ότι κοστίζουν 250 δισ. ευρώ «και ο αριθμός αυτός πιθανώς έχει αυξηθεί αλλά δεν έχουμε νούμερα για παραποιήσεις και απομιμήσεις προϊόντων πιο πρόσφατα για την ΕΕ. Ποια είναι η αξία της μη ανάπτυξης δηλαδή, πόσες δουλειές δεν έγιναν, ποιο είναι το ποσοστό εσόδων που δεν εισπράχθηκαν και πόσο επηρεάζει αυτό τους μισθούς και την οικονομία συνολικά. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων πρέπει να καλλιεργηθεί και γίνονται αυτό το διάστημα σχετικές μελέτες από την ΕΕ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο θέμα των σημάτων, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός υπογράμμισε στην ομιλία του ότι ο σεβασμός στο εμπορικό σήμα είναι μονόδρομος και βασική επιλογή για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής αξίας στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

«Αυτό που μας προβληματίζει έντονα είναι ότι ανακάμπτουν περιπτώσεις εμπορικών προϊόντων μαϊμού και εντός της ΕΕ, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά αποτελεί απειλή και πρόκληση για άμεση αντιμετώπιση», είπε ο γενικός γραμματέας.

Στο μεταξύ, ο κ. Κομνηνός γνωστοποίησε ότι μένει ανοικτό το θέμα του ελέγχου των εμπορευματοκιβωτίων τράνζιτ καθώς διχάζονται τα κράτη- μέλη για το κατά πόσον πρέπει να γίνονται έλεγχοι στους χώρους διαμετακόμισης. Η Ελλάδα είναι υπέρ των ελέγχων στις περιοχές τράνζιτ «για να είναι ολικός ο έλεγχος καθώς η χώρα μας μεταβάλλεται σε κορυφαίο διαμετακομιστικό κόμβο», σχολίασε ο κ. Κομνηνός.

Σημείωσε ότι η διάσταση απόψεων εδράζεται στο εάν ο έλεγχος προκαλεί αύξηση του κόστους. Πάντως επειδή πολλά φορτία περνούν από τα ελληνικά σύνορα η πρόταση της χώρας είναι να δημιουργηθούν δύο συντονιστικοί κόμβοι για το παραεμπόριο, ένας στη νότια και ένας στη βόρεια Ευρώπη για να συντονίζουν τις δράσεις και να υποστηρίζουν τεχνικά και οικονομικά τη δράση της πλήρους ελεγκτικής διαδικασίας. Εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι αυτή η συμβιβαστική λύση θα γίνει δεκτή και ο συντονιστικός κόμβος νότιας Ευρώπης θα έχει έδρα την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Άμεση επιστροφή φόρου για τις συνεπείς επιχειρήσεις

Αντιμέτωπες με άμεση χρεοκοπία 260.000 επιχειρήσεις

Σχετικά άρθρα