«Ημέρα της Σιγής» σήμερα στην ανατολική Ουκρανία

«Ημέρα της Σιγής» σήμερα στην ανατολική Ουκρανία

Απέχει σήμερα από τις μάχες με τους αυτονομιστές ο ουκρανικός στρατός - «Καθυστερούν» οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα το πρωί η μονομερής εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία που ονομάστηκε «Ημέρα της Σιγής»,  από τον ουκρανικό στρατό προς τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Με πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, εφαρμόζεται εκεχειρία σε όλες τις θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του στο λογαριασμό του στο Facebook ο ουκρανικός στρατός.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες της «ομάδας επαφής», υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φιλορώσων αυτονομιστών, της Ρωσίας και αξιωματούχων του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ θα καθυστερήσουν και δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από την Παρασκευή. «Σήμερα δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι οι συγκρούσεις στο προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονέτσκ, σταμάτησαν τα ξημερώματα έπειτα από μία νύχτα ανταλλαγής πυρών.

Διοικητές των αυτονομιστών είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες πριν από το τέλος της εβδομάδας. Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Ντένις Πουσίλιν είπε πως «θα συμμετάσχουμε στις διαπραγματεύσεις αλλά για να είναι (οι συνομιλίες) περισσότερο επιτυχείς, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή».

Τη σημερινή «Ημέρα της Σιγής» στο πολεμικό μέτωπο πρόκειται να ακολουθήσει η απόσυρση των βαρέων όπλων από το πεδίο των μαχών και η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης, αν τηρήσουν την εκεχειρία και οι αυτονομιστές.

Οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ προσβλέπουν στην ενίσχυση της ειρηνευτικής συμφωνίας που συνήφθη στην ίδια πόλη στις 5 Σεπτεμβρίου αλλά δεν τηρήθηκε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα την κατηγορία πως η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε όμως πως θα συνεχίσει να πράττει ό,τι μπορεί για να συμβάλει να εξευρεθεί μια διπλωματική διευθέτηση στη σύγκρουση. «Δεν μπορούμε να το επιλύσουμε αυτό με στρατιωτικά μέσα», επισήμανε η Μέρκελ, μιλώντας στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU). «Θα χρειαστούμε πολλή υπομονή, αλλά είμαι βεβαία πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό», πρόσθεσε η ίδια.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι άλλοι 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν έκτοτε, γεγονός που εγείρει επιφυλάξεις σχετικά με την προοπτική των τελευταίων προσπαθειών για ειρήνευση. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και οκτώ μήνες ξεπερνά τους 4.300. Αλλά ο αριθμός των αυτονομιστών που έχουν σκοτωθεί δεν είναι επισήμως επιβεβαιωμένος και κάποιοι θεωρούν ότι ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.