Independent: Πώς η Ελλάδα ευθυγράμμισε την καμπύλη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία στις 23 Μαρτίου, πολύ νωρίτερα από πολλούς Ευρωπαίους γείτονές της, βάζοντας λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια, μία εβδομάδα νωρίτερα, αναφέρεται στο άρθρο.

Άλλο ένα δημοσίευμα που δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα για το πώς κατάφερε να «δαμάσει» μέχρι στιγμής τον κορωνοϊό, αυτή την φορά από τον βρετανικό Independent. Σε εκτενές άρθρο της η Κέιτι Φάλλον περιγράφει πώς η Ελλάδα κατάφερε να «ισιώσει την καμπύλη του κορωνοϊού», όπως είναι και ο τίτλος του άρθρου.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο γενικευμένο lockdown, τονίζοντας πως η Αθήνα είναι εκπληκτικά ήσυχη, με ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους, ενώ στον Παρθενώνα και τους δρόμους του κέντρου, αντί για τουρίστες θα δει κανείς ανθρώπους να βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους και αθλούμενους.

Η Ελλάδα επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία στις 23 Μαρτίου, πολύ νωρίτερα από πολλούς Ευρωπαίους γείτονές της, βάζοντας λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια, μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να μην έχει δει ίδια επίπεδα κρουσμάτων με αυτά που έχει η Ιταλία, η Ισπανία ή η Γαλλία. Τα σούπερ μάρκετ δημιούργησαν ειδικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Αν βγει κάποιος από το σπίτι πρέπει να έχει το δικαιολογητικό και την ταυτότητά του, ενώ η αστυνομία βάζει πρόστιμα 150 ευρώ στους παραβάτες, αναφέρει στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα αυτά τα μέτρα είναι το «εύθραυστο» δημόσιο σύστημα υγείας. Επίσης, τονίζεται ότι η χώρα είχε μόλις 565 κρεβάτια ΜΕΘ πριν από την εξάπλωση της πανδημίας και «γρήγορα αύξησε την διαθεσιμότητα αλλάζοντας χώρους σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και δημιουργώντας νέους χώρους στα δημόσια, διπλασιάζοντας τον αριθμό των κρεβατιών σε ΜΕΘ».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στους «απείθαρχους» Έλληνες που γέμισαν τις παραλίες στην Θεσσαλονίκη, μόλις έφτιαξε λίγο ο καιρός. «Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τις παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα» σημειώνει ο Independent.

Ακόμη, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο Πάσχα και στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ τέλος, φιλοξενεί δηλώσεις κατοίκου από το Πέραμα, που αναφέρει πως «κάποιος θα θεωρούσε έκπληξη το ότι οι Έλληνες πειθαρχούν τόσο πολύ, αλλά δεν είναι θεωρείται έκπληξη. Έχουμε αντέξει σαν λαός, πολέμους και πείνα».

Στο τέλος του άρθρου γίνεται αναφορά και στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ΚΥΤ από μετανάστες, λέγοντας πως έχουν τεθεί σε καραντίνα όσοι βρέθηκαν θετικοί.

Σημειώνει πως οι συνθήκες στην Μόρια παραμένουν πολύ άσχημες, ενώ καταλήγει λέγοντας πως ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας από τον κορωνοϊό «μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο που θα πρέπει να δουν οι γείτονές της, αλλά την ίδια ώρα, η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης στους δρόμους, προκαλεί μεγαλύτερο άγχος για ένα εύθραυστο σύστημα υγείας που μπορεί εύκολα να βρεθεί σε πίεση.

Το Πάσχα θα είναι ένα ιστορικό τεστ για τις ικανότητες των Ελλήνων που συνήθως μαζεύονται με τις μεγάλες οικογένειές τους αυτή την περίοδο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα Μένουμε στο Σπίτι, ώστε να συνεχίσει να παραμένει επίπεδη η καμπύλη».