Είναι δυνατόν μια πώληση 3 δισ. δολαρίων να θεωρείται αποτυχία;

Είναι δυνατόν μια πώληση 3 δισ. δολαρίων να θεωρείται αποτυχία;
epa05168459 (FILE) A file photo dated 27 August 2015 showing the entrance to a Walmart store in Decatur, Georgia, USA. Retail giant Walmart disappointed investors with unimpressive figures and a reduced sales forecast in its quarterly report released 18 February 2016 in the United States. Profit was 4.6 billion dollars in the fourth quarter, representing a fall of 7.9 per cent compared to the same period the previous year. Total revenue fell by 1.4 per cent to 129.7 billion dollars, the world's largest retailer said. International sales came under pressure from the strong dollar, Walmart said, adding that it expected sales to stagnate in 2016. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο φιλόδοξος είσαι.

Τα μεγάλα νέα του πρωινού της Δευτέρας ήταν πως η Walmart εξαγόρασε την Jet.com για 3 δισ. δολάρια ρευστό και 300 εκατ. δολάρια σε μετοχές. Όμως η συζήτηση για το εάν ο ιδρυτής της Jet.com, Μαρκ Λορ, έχασε περισσότερα από όσα κέρδισε από αυτό το deal έχουν ήδη ξεκινήσει.

Και ναι, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η πώληση μιας startup για 3 δισ. δολάρια μπορεί να θεωρείται αποτυχία.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Λορ είχε υποσχεθεί πως θα στήσει μια εταιρεία που θα έσπαγε το «μονοπώλιο» της Amazon. Η οποία Amazon είχε εξαγοράσει την πρώτη του εταιρεία για πολλά εκατομμύρια δολάρια. Ήταν ένα όραμα που ίσως κανένας επιχειρηματίας δεν θα σκεφτόταν να πραγματοποιήσει. Ο Λορ γνώριζε εξ αρχής πως για να το πετύχει θα έπρεπε να «σηκώσει» πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από χρηματοδοτήσεις. Όπως επίσης γνώριζε πως «ο εχθρός του εχθρού του», δηλαδή αυτό που είναι η Amazon για τη Walmart, ίσως έφτανε σε σημείο απελπισίας.

Στο δελτίο Τύπου η Jet.com αναφέρει ότι έτρεξε με ρυθμό 1 δισ. δολαρίων στις ακαθάριστες πωλήσεις εμπορευμάτων. Όμως το να πετυχαίνεις πωλήσεις 80 εκατ. δολαρίων μηνιαίως μετά από μια μόνο χρονιά στις επιχειρήσεις δεν είναι κάτι τρομερό. Κι αν η Jet περίμενε λίγο παραπάνω και πετύχαινε έναν ακόμη κύκλο χρηματοδότησης, ίσως η αξία της εξαγοράς δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στους μετόχους της Walmart.

Το αφεντικό της Walmart, Νταγκ ΜακΜίλον, χαρακτήρισε την εξαγορά ως «άλλη μια ένεση επιχειρηματικού πνεύματος στην εταιρεία». Και η χρησιμοποίηση των λέξεων «άλλη μια», δεν έγινε τυχαία.

Πάντως υπάρχει κάποιος που πρέπει να είναι πάρα πολύ ευτυχισμένος από αυτήν την εξαγορά. Πρόκειται για τον Έρικ Μάρτιν, έναν εργολάβο κηδειών ο οποίος αγόρασε 100.000 μετοχές της Jet πριν από έναν χρόνο και τώρα περιμένει κι ο ίδιος να δει πόσα λεφτά θα εισπράξει. Μάλλον θα είναι πάρα πολλά!