Ηνωμένο Βασίλειο: Η απλή πολιτική που αυξάνει τους μισθούς δύο φορές πιο γρήγορα από Ευρώπη και ΗΠΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Η απλή πολιτική που αυξάνει τους μισθούς δύο φορές πιο γρήγορα από Ευρώπη και ΗΠΑ
Photo: pixabay.com
Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο το έτος έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία από το Indeed Hiring Lab.

Του Ryan Hogg

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε μια συντριπτική εκλογική νίκη, υποσχόμενη να επιστρέψει τη χώρα σε τροχιά οικονομικής ανόδου. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αύξησης των αμοιβών των εργαζομένων προσφέρουν ένα καλό υπόβαθρο για την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης.

Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο το έτος έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία από το Indeed Hiring Lab. Αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό της Ευρωζώνης, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,7% και υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου εκεί οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,1%.

Τα αποτελέσματα διαφέρουν ως προς το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο των τριών οικονομιών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αναπτυχθεί πιο αργά από την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ.

Μια εξήγηση είναι πιθανό να είναι η ραγδαία αύξηση του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, το νόμιμο κατώτατο όριο που οι εργοδότες πρέπει να πληρώνουν προσωπικό άνω των 21 ετών.

Δέσμευση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να διατηρήσει τον εθνικό μισθό διαβίωσης στα δύο τρίτα του μέσου μισθού της χώρας, σύμφωνα με τις συστάσεις της συμβουλευτικής Επιτροπής Χαμηλών Αμοιβών. Αυτός ο στόχος συμβάλλει στην προστασία έναντι των εργαζομένων που περιέρχονται σε σχετική φτώχεια.

Για να ακολουθήσει τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, ο Εθνικός Μισθός Διαβίωσης αυξήθηκε κατά 9,8% τον Απρίλιο – η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος από τότε που καθιερώθηκε το 2016. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τους νέους 16 έως 20 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση των Εργατικών του Τόνι Μπλερ εισήγαγε τον εθνικό κατώτατο μισθό το 1999. Το κατώτατο όριο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί κατά 70% από τότε. Ο διάμεσος μισθός, εντωμεταξύ, αυξήθηκε μόνο κατά περίπου 20% εκείνη την περίοδο, υποδηλώνοντας μείωση της μισθολογικής ανισότητας στη χώρα.

Η Επιτροπή Χαμηλών Αμοιβών εκτίμησε ότι περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πληρώθηκαν με ή κάτω από τον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο του περασμένου έτους, επομένως οι αυξήσεις στη βάση θα μπορούσαν να έχουν έντονες επιπτώσεις ευρύτερα.

Το Indeed Hiring Lab λέει ότι ο Εθνικός Μισθός Διαβίωσης συνέβαλε στη γρήγορη αύξηση των μισθών του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι, αλλά αυτή δεν είναι η πλήρης εξήγηση.

«Η ισχυρή αύξηση των μισθών σε όλες τις κατηγορίες αμοιβών υποδηλώνει ότι η αύξηση του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 9,8% την 1η Απριλίου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των μισθών, αλλά έχει διαρκή αντίκτυπο στους χαμηλότερους μισθούς, παράλληλα με τη ζήτηση εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς», δήλωσε ο Pawel Adrjan, επικεφαλής έρευνας στο Indeed Hiring Lab.

«Με το Εργατικό Κόμμα να σχεδιάζει να καταργήσει τις συγκεκριμένες ηλικιακές ζώνες στη δομή του εθνικού κατώτατου μισθού του Ηνωμένου Βασιλείου, τα χαμηλότερα αμειβόμενα επαγγέλματα ενδέχεται να λάβουν ακόμη μια ώθηση».

Οι Εργατικοί λένε ότι θα επιτρέψουν επίσης την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Χαμηλών Αμοιβών για να συμπεριλάβει το κόστος ζωής, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη πιο σημαντικές αυξήσεις στον Εθνικό Μισθό Διαβίωσης στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πονοκέφαλος του πληθωρισμού

Ενώ οι εργαζόμενοι χαίρονται προφανώς για την αύξηση του μισθού τους, αυτή θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιθυμούν να μειώσουν τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 5,25% για σχεδόν ένα χρόνο για να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε τον στόχο της τράπεζας του 2% τον Μάιο. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί εκ νέου το τρίτο τρίμηνο, αναγκάζοντάς την να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Εντωμεταξύ, η χώρα χάνει τον βηματισμό της σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com