Ινστιτούτο Μελετών Handelsblatt: Η πρόβλεψη για “μετα-πανδημίαν εκρηκτική ανάκαμψη” θα διαψευστεί

Ινστιτούτο Μελετών Handelsblatt: Η πρόβλεψη για “μετα-πανδημίαν εκρηκτική ανάκαμψη” θα διαψευστεί
Φωτογραφία που δόθηκε σήμετα στη δημοσιότητα και εικονίζει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ. Μένει λιγότερο από ένας μήνας για την κυκλοφορία του νέου τραπεζογραμματίου των 50 Ευρώ στις 4 Απριλίου 2017. Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τράπεζα της Ελλάδος/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόβλεψη για τη “μετα-πανδημίαν εκρηκτική ανάκαμψη” της γερμανικής οικονομίας φαίνεται να διαψεύδεται, εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει απότομη οικονομική ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το Ινστιτούτο Μελετών της Handelsblatt (HRI) αναθεωρεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, την πρόβλεψή του για το 2022 και επισημαίνει ότι μετά το τέλος της πανδημίας, η προστασία του κλίματος και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου θεωρούν ότι για το 2022 η ανάπτυξη θα φθάσει στο 3,4%, κατά 0,3% χαμηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ το 2023 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,3%.

“Η γερμανική οικονομία δύσκολα θα σημειώσει ανάπτυξη κατά το χειμερινό εξάμηνο. Λόγω της μάχης της πανδημίας, η μακροοικονομική ζημιά είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Ακόμη όμως και αν η πανδημία ξεπεραστεί το ερχόμενο καλοκαίρι και τα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού επιλυθούν σταδιακά, είναι απίθανο να σημειωθεί εκρηκτική ανάκαμψη”, δήλωσε ο Πρόεδρος του HRI Μπερτ Ρούρουπ και πρόσθεσε ότι “από τα μέσα του τρέχοντος έτους, τα διαρθρωτικά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο”.

Όπως εξηγείται από το Ινστιτούτο, η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται από τη μία πλευρά στον κλάδο της λιανικής πώλησης, ορισμένοι τομείς του οποίου επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία, και από την άλλη πλευρά στον κλάδο της εξαγωγικής βιομηχανίας, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και λίγο καιρό σοβαρά προβλήματα έλλειψης υλικών. Οι ελλείψεις προκαλούν με τη σειρά τους ασταθείς τιμές π.χ. στο πετρέλαιο, τον χαλκό και την ξυλεία, αλλά και καθυστερήσεις στην παράδοση των προϊόντων. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το 81,9% των γερμανικών βιομηχανιών διαμαρτυρήθηκε τον Δεκέμβριο για προβλήματα στην προμήθεια βασικών ειδών. Ιδιαίτερα φαίνεται ότι πλήττεται η αυτοκινητοβιομηχανία και γενικά ο μηχανολογικός τομέας. Την ίδια ώρα, οκτώ στους δέκα εμπόρους λιανικής δήλωσαν ότι τα αγαθά που είχαν παραγγείλει δεν παραδόθηκαν εγκαίρως, με σοβαρότερα τα προβλήματα στα ηλεκτρικά είδη. Κάποιοι μάλιστα, όπως γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, δήλωσαν ότι η κατάσταση τους θυμίζει τα άδεια ράφια στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ