Ιωάννης Τσατίρης (ΕΝΙΑ): «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο ενεργειακών επενδύσεων»

Ιωάννης Τσατίρης (ΕΝΙΑ): «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο ενεργειακών επενδύσεων»
Ο Πρόεδρος και CEO ενός από τους σημαντικότερους "παίκτες" της αγορά ενέργειας, μιλά στο Fortune για τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας, για την πράσινη μετάβαση και τις προκλήσεις του ελληνικού επιχειρείν.

Η ENIA, μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε από ανθρώπους με μακρόχρονη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, που ξεπερνά τις δύο δεκαετίες, και με κοινό όραμα να παρέχει αξιόπιστες, ασφαλείς και value for money λύσεις για Ενεργειακά Δίκτυα και Βιομηχανικές εφαρμογές, έχει καταφέρει να είναι παρούσα σε κάθε μεγάλο ενεργειακό project που εκτελείται στην ελληνική επικράτεια. Είναι προμηθευτής μεγάλων εταιρειών που έχουν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας της χώρας αλλά και στην αποπεράτωση πολύ σημαντικών έργων που σηματοδοτούν την ενεργειακή μετάβαση στη νέα εποχή των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ENIA, Ιωάννης Τσατίρης, μιλά στο Fortune για τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας του, σχολιάζει την πράσινη μετάβαση στον κλάδο της ενέργειας, ενώ απαντά στο καίριο ερώτημα αναφορικά με το εάν το ελληνικό επιχειρείν είναι σε θέση να διαχειριστεί μια νέα ενεργειακή κρίση, δίχως να απειληθεί η βιωσιμότητα και η εύρυθμη λειτουργία του.

Κ. Τσατίρη, δεδομένου ότι είστε ένας από τους βασικούς παίκτες τη ενεργειακής αγοράς, ποια θα λέγατε ότι είναι η ειδοποιός διαφορά, το δυνατό σας σημείο, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό;

Τα Ηλεκτρικά Δίκτυα στα οποία η Εταιρεία δίνει λύσεις μέσω των προϊόντων της είναι τις περισσότερες φορές Δίκτυα μέσης και κυρίως υψηλής και υπέρ – υψηλής τάσης έως και 400 KV, από την λειτουργία των οποίων εξαρτάται η ρευματοδότηση μεγάλων περιοχών, πολύ σημαντικών παραγωγικών μονάδων και κρίσιμων εγκαταστάσεων. Ο εξοπλισμός που απαιτείται για να λειτουργούν τα κρίσιμα αυτά Δίκτυα με ασφάλεια και υψηλή διαθεσιμότητα πρέπει να είναι τεχνολογικά προηγμένος, λειτουργικός και πολύ αξιόπιστος. Επίσης πρέπει να υποστηρίζεται από εταιρείες οι οποίες κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση και έχουν τις υποδομές και το προσωπικό για να σχεδιάσουν, προμηθεύσουν, υλοποιήσουν και υποστηρίξουν τις καλύτερες σε κάθε περίπτωση λύσεις.

Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν την εταιρεία μας να ξεχωρίζει. Η αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στην άριστη  εμπειρία πελάτη, η πρόταση σύγχρονων λύσεων που υλοποιούμε και υποστηρίζουμε με προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται σε έναν οργανισμό με εμπειρία δύο δεκαετιών στα Ηλεκτρικά Δίκτυα.

Ποιες οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρετε και ποιο το μείγμα του χαρτοφυλακίου σας;

Η ΕΝΙΑ προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες απαραίτητα για την συντήρηση του Δικτύου αλλά και την εξέλιξή του, τόσο σε επίπεδο τεχνολογικής αναβάθμισης, όσο και σε επίπεδο νέων λύσεων που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου η χώρα μας να μπορεί να ακολουθήσει την εξέλιξη άλλων κρατών στον τομέα διαχείρισης του ενεργειακού μείγματος. Ως εκ τούτου, το πελατολόγιο της εταιρείας αποτελείται από τρεις βασικές κατηγορίες.

Πρώτα και κύρια, από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ που έχουν την ευθύνη της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και της συντήρησης του Δικτύου. Έπειτα, από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές ΑΠΕ που τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ενεργειακής ταυτότητας της χώρας μέσω πολύ σημαντικών επενδύσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Τέλος, από τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται ή/και χρησιμοποιούν ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κύκλου εργασιών. Σαφέστατα, το πελατολόγιο της εταιρείας εκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες εταιρειών, αλλά και εκτός Ελλάδος, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο ως προμηθευτής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με επαναλαμβανόμενες συμμετοχές σε διαγωνισμούς, πολλούς εκ των οποίων έχει κερδίσει και  εκτελεί με επιτυχία.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, η ΕΝΙΑ διατηρεί καίριες και αποκλειστικές συνεργασίες με διάφορους μεγάλους οίκους του εξωτερικού για την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών. Μερικοί από αυτούς είναι οι TE Connectivity, Intercable, Qualitrol αλλά και πολλές ακόμη.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα συγκριτικά με το εξωτερικό σε επίπεδο επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα;

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο επενδύσεων καθώς ήδη από το 2021 η χρήση ενέργειας που προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας είχε ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλά σημαντικά έργα για την αξιοποίηση πηγών ενέργειας έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια ένα προβάδισμα ανάπτυξης στη χώρα μας και την τοποθετούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, έργα όπως ο LNG σταθμός της Ρεβυθούσας, η FSRU μονάδα στην Αλεξανδρούπολη, έχουν αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή θέση της χώρας μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα (2018-2022), σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) η Ελλάδα κατέκτησε την 6η  θέση στην Ευρώπη ως προς την ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς επίσης και την 2η θέση στον κόσμο σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων ΑΠΕ, γεγονός το οποίο οφείλεται στην απλοποίηση και βελτίωση νομοθετικών διαδικασιών για καινούργια έργα.

Παρότι χώρες όπως η Σουηδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, το Μαυροβούνιο και ακόμη η γειτονική μας Αλβανία έχουν ξεπεράσει -κάποιες λόγω τεχνολογικής υπεροχής και κάποιες λόγω μικρού μεγέθους- κατά πολύ τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες όπου συνεχίζει να υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και διαρκείς, πραγματικές επενδύσεις από μεγάλες, ξένες εταιρείες που έχουν τεράστια εμπειρία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, για το 2022 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση στις χώρες που ενισχύουν την δυναμική τους ως προς τα Φωτοβολταϊκά πάρκα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ετήσιο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, το 2022 άγγιξε το 38,8%, σημαντική αύξηση από το 32,8% και το 29,5%  του 2021 και του 2020 αντίστοιχα.

Σε όλο αυτό το διάστημα η ΕΝΙΑ έχει καταφέρει να συμβάλει σημαντικά στα νέα έργα με την τεχνογνωσία της και την άμεση δράση της και εξυπηρέτηση. Η ανάπτυξη της αγοράς σε συνδυασμό με την προσπάθεια της εταιρίας αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης από τα 6,6 εκατ. ευρώ το 2020 στα 7,4 εκατ. ευρώ το 2022, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των στελεχών στο οικονομικό τμήμα και στο τμήμα των πωλήσεων.

Εκτός από το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, οι καταναλωτές επιλέγουν brands που κινούνται στη λογική του Doing  Well by Doing Good. Κοινώς επικροτούν επιχειρήσεις που, πέρα από το κέρδος, λαμβάνουν υπόψη το κοινωνικό τους αποτύπωμα. Πόση σημασία δίνεται από την πλευρά σας στην εκπαίδευση των πελατών σε θέματα ESG μιας και η πράσινη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενέργεια;

Επί σειρά ετών, η ΕΝΙΑ προωθεί και διαθέτει στην αγορά καινοτόμα προϊόντα, φιλικά προς το περιβάλλον. Η πλειοψηφία των προϊόντων χαρακτηρίζεται από την μεγάλη διάρκεια ζωής,  χωρίς αυτά να απαιτούν βραχυπρόθεσμη αντικατάσταση και ανάλωση νέων υλικών. Η εταιρία προσανατολίζεται στην λογική Doing Well by Doing Good, καθώς εκπαιδεύει τους πελάτες της για νέες λύσεις οι οποίες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και επίσης υιοθετεί, στηρίζει και προωθεί λύσεις που σας κύριο στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής, όπως είναι τα μονωτικά προϊόντα προστασίας των πτηνών από ηλεκτροπληξία προερχόμενη από την επαφή τους με γυμνούς αγωγούς του Ηλεκτρικού Δικτύου Μέσης και Υψηλής τάσης «Wildlfe protection – Raysulate series».

Τέλος η εταιρία έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2005. Χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμες συσκευασίες και προωθεί   μέσω κάθε συσκευασίας την ανακύκλωση αυτών!

Πώς προσαρμόζεται ο οργανισμός στις απαιτήσεις για καθαρότερη παραγωγή ενέργειας και για ασφαλέστερα και πιο «έξυπνα» δίκτυα; Τι τάξεως επενδύσεις προορίζονται προς αυτή την κατεύθυνση;

H λύσεις που παρέχει η ENIA στην αγορά απευθύνονται άμεσα στην καθαρότερη παραγωγή ενέργειας καθώς τα προϊόντα που απαρτίζουν τον πυρήνα της εταιρίας απευθύνονται στην Διαχείριση και την Μεταφορά της Ενέργειας έχοντας άμεση επιρροή και εφαρμογή σε όλες τις εφαρμογές ΑΠΕ.

Ο οργανισμός θέτει ως στόχο να προσαρμόζεται σε λύσεις για ασφαλέστερα και πιο έξυπνα δίκτυα, συνάπτοντας στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους οίκους του Εξωτερικού που παρέχουν εξειδικευμένες λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό η ΕΝΙΑ συνεργάζεται με τον αμερικανικό οίκο Qualitrol, κορυφαίος στην κατασκευή συστημάτων που επιτρέπουν την παρακολούθηση σε real-time της λειτουργίας Μ/Σ, ΑΜ/Σ και αυτεπαγωγών.  Ειδικοί αισθητήρες που τοποθετούνται στα κατάλληλα σημεία του εξοπλισμού και οι τελικές αναλύσεις που  διεξάγουν τα συστήματα αυτά, δίνουν την δυνατότητα στον χειριστή να λειτουργεί τον εξοπλισμό του με μεγαλύτερη ασφάλεια  στα κρίσιμα όρια του και συνεπώς, ο εξοπλισμός να λειτουργεί στην μέγιστη απόδοσή του χωρίς κίνδυνο.

Τί περιλαμβάνει το business plan για τα επόμενα χρόνια; Σε ποιους κλάδους και υπηρεσίες σκοπεύετε να επενδύσετε, αλλά και με ποιες νέες αγορές ‘’φλερτάρετε’’;

Σκοπός μας είναι να εισέλθουμε σε νέες αγορές και να προσεγγίσουμε πελάτες που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, η ναυτιλία είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας στον οποίο μπορούμε να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις και εξειδικευμένα προϊόντα πολύ αυστηρών προδιαγραφών. Επίσης, η αναπτυσσόμενη αγορά των EVs (ηλεκτρικών αυτοκινήτων) καθώς και η σχετική νομοθεσία για τη σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση κινητήρων εσωτερικής καύσης, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας με φορείς και οργανισμούς που θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στη μετάβαση προς την «πράσινη» ανάπτυξη. Σκοπεύουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ακόμη περισσότερο, μέσα από τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις, σεμινάρια, και διαρκείς εκπαιδεύσεις. Προχωράμε προς το μέλλον με σεβασμό στη διαφορετικότητα και σε συνεργασία με ανθρώπους όλων των ηλικιών, φύλων και προτιμήσεων. Γιατί γνωρίζουμε πως η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας.

Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, υψηλός πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση. Δεδομένης της αστάθειας που συνεχίζει να επικρατεί στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, πόσο διαχειρίσιμη θα ήταν μια νέα ενεργειακή κρίση; Έχουν προετοιμαστεί επαρκώς οι εταιρείες του κλάδου σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν απρόσμενους εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος;

Η εταιρεία, παρά τις προκλήσεις του προκάλεσαν στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, εμφανίζει σημαντικά στοιχεία ανάπτυξης. Ο κύκλος εργασιών από τα 6,6 εκατ. ευρώ το 2020 πήγε στα 6,9 εκατ. ευρώ το 2021, στα 7,4 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το 2023 μπορεί να αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ. Μια νέα ενεργειακή κρίση είναι πολύ πιθανή καθώς οι ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως απαιτούν τεράστιες επενδύσεις οι οποίες δυστυχώς θα επιφέρουν συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο ανά τον κόσμο για την εκμετάλλευση και διαχείριση φυσικών πόρων. Μετακινήσεις πληθυσμών, κλιματική αλλαγή, αύξηση προσδόκιμου ζωής, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά και πιέζουν το σύστημα. Όσο όμως συνεχίζονται οι επενδύσεις στον κλάδο μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων και τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής, θα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η δυνατότητα των διαχειριστών δικτύων να ελέγχουν ψηφιακά πλέον τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να ελαχιστοποιούν τις απώλειες.

Πρόσφατα η ΕΝΙΑ ψηφίστηκε από τους εργαζόμενους της με ποσοστό 96% ως μια Εταιρία με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. Ποια στρατηγική ακολουθείτε ώστε να είστε εργοδότης επιλογής;

Αρκετά μεγάλο θα πει κανείς, και ομολογουμένως πολύ συγκινητικό. Αν σας πω ότι δεν ακολουθώ κάποια στρατηγική, ίσως δεν γίνει πιστευτό. Η αλήθεια είναι, πως η εταιρεία μας πέρασε αναταράξεις στον πυρήνα της, προσβαλλόμενη από συμπεριφορές που μετά από χρόνια, ήρθαν στην επιφάνεια, οι οποίες, παρότι προήλθαν (ευτυχώς) από λίγα άτομα, ήταν αρκετές ώστε να υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας στον τρόπο που οι εργαζόμενοι όχι μόνο εργάζονταν, αλλά και στον τρόπο που επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το να ακούω τις ανάγκες των εργαζομένων, τόσο σε επίπεδο τεχνικής φύσεως αλλά και σε ό,τι τους προβλημάτιζε στον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης. Μόλις παρήλθαν οι σκιές, και το πνεύμα αυτό της ηγεσίας αντικαταστάθηκε από αυτό της ομαδικότητας και της έκφρασης των αναγκών από μεριάς τους,  τότε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι άρχισαν να «ανθίζουν». Δεν μπορώ επομένως να μιλήσω για στρατηγική, περισσότερο για σεβασμό και υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν κάνει την ΕΝΙΑ αυτό που είναι σήμερα. Και τους ευχαριστώ, ολόψυχα.