Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το iOS 10 της Apple: Φωτογραφίες και συναρπαστική αποστολή μηνυμάτων

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το iOS 10 της Apple: Φωτογραφίες και συναρπαστική αποστολή μηνυμάτων

Προτού πατήσετε το κουμπί «download», ιδού ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το iOS 10!

Το δίλημμα είναι αρκετά διαδεδομένο: θες το νέο iPhone 7 αλλά δεν είσαι σίγουρος ότι το χρειάζεσαι, και δεν σου περισσεύουν και μερικές εκατοντάδες ευρώ για να το αγοράσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι η Apple παρουσιάζει κάθε χρόνο μια νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για κινητές συσκευές ώστε να βοηθήσει τις παλιές συσκευές να μοιάζουν με καινούργιες.

Η εταιρεία παρουσίασε χθες, Τρίτη, το νέο λογισμικό iOS 10 για iPhone και iPad. Ενώ η προηγούμενη έκδοση (iOS 9) εστίαζε σε αναγκαίες αναβαθμίσεις επιδόσεων όπως μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, το iOS 10 θέλει να σας εντυπωσιάσει με νέες συναρπαστικές λειτουργίες.

Προτού πατήσετε το κουμπί «download», ιδού ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το iOS 10.

Καταρχήν, μην το κατεβάσετε αμέσως. Είναι πάντα σοφό να περιμένετε λίγο μέχρι να διατεθεί η πρώτη αναβαθμισμένη έκδοση, ώστε να αποφύγετε τα πρώτα bugs στο λογισμικό. Για την ακρίβεια, κάποιοι χρήστες που κατέβασαν ήδη το iOS 10 αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία για να λυθούν απαίτησαν τη σύνδεση σε υπολογιστή και την επανεκκίνηση του συστήματος μέσω των iTunes.

‘Όταν είστε έτοιμοι, πηγαίνετε σε Settings -> General -> Software update για να αρχίσετε να κατεβάζετε το iOS 10.

Για να αποκτήσετε το λογισμικό, θα χρειαστείτε μία από τις ακόλουθες συσκευές: ένα iPhone 5 ή μεταγενέστερο μοντέλο· ένα iPod Touch έκτης γενιάς (ή μεταγενέστερο)· ένα iPad Pro, iPad Air ή iPad τέταρτης γενιάς· ή ένα iPad Mini 2 (ή μεταγενέστερο μοντέλο). Δεν θα εμφανίζονται όλες οι λειτουργίες σε κάθε συσκευή.

Οι καλύτερες βελτιώσεις στο iOS 10 δεν αφορούν συγκεκριμένες εφαρμογές αλλά μικροδιορθώσεις. Για παράδειγμα, σηκώνετε τη συσκευή σας και «ξυπνάει» αυτόματα. Επιπλέον, η κλειδωμένη οθόνη αποκτά πλέον μια χρησιμότητα, καθώς μπορείτε να δείτε το ημερολόγιο, τον καιρό και τις ειδήσεις χωρίς να ξεκλειδώσετε τη συσκευή.

Επιτέλους, μπορείτε να απομακρύνετε από την οθόνη στο βασικό μενού οποιαδήποτε εφαρμογή Apple δεν θέλετε, όπως ακριβώς θα κάνατε και με μια εφαρμογή τρίτων μερών. Αν και για τεχνικούς λόγους δεν θα σβηστεί τελείως το app, δεν θα χρειαστεί να δείτε το Stocks ή το Find My Friends ποτέ ξανά στην οθόνη.

Η Apple χαλαρώνει τον έλεγχό της επί της Siri, επιτρέποντας σε τρίτους developers να έχουν πρόσβαση στη φωνητική βοηθό. Αν και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πόσο χρήσιμες είναι αυτές οι λειτουργίες, αποτελούν ένα βήμα ώστε η εικονική φωνητική βοηθός να γίνει εξυπνότερη.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι τα μηνύματά σας πλέον γίνονται πιο εκφραστικά καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σειρά εργαλείων (stickers, doodles, bubbles, GIFs) για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα, μπορείτε να έχετε μια προεπισκόπηση συνδέσμων μέσα σ’ ένα μήνυμα, όπως π.χ. ένα βίντεο του YouTube ή ένα τραγούδι στο Apple Music. Και οι εφαρμογές τρίτων μερών προσθέτουν τη δυνατότητα να κάνετε μια σειρά ενεργειών στο chat όπως π.χ. να στείλετε χρήματα, να κάνετε κρατήσεις, ή να παίξετε παιχνίδια με άλλους.

Τέλος, η Apple βελτίωσε την εφαρμογή Photos σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος στη δημιουργία του οποίου συνέβαλλε το ίδιο το iPhone: λαμβάνουμε χιλιάδες φωτογραφίες μέσω smartphone και σπάνια σβήνουμε κάποια. Με το iOS 10, η Apple προσθέτει λειτουργίες που μας βοηθούν να βάλουμε τάξη στο χάος. Η αναγνώριση προσώπων και αντικειμένων σάς επιτρέπει να αναζητήσετε στοιχεία όπως ένα ηλιοβασίλεμα, έναν σκύλο, ή μια συσκευή. Και πλέον μπορείτε να εντοπίσετε εικόνες βάσει προσώπων, ημερομηνίας, και τοποθεσίας.

Η ανανεωμένη εφαρμογή Photos δανείζεται πολλά απ’ το Google Photos. Εν τέλει, το Google Photos είναι καλύτερο στη διαλογή φωτογραφιών, ιδιαίτερα σε σχέση με την αναγνώριση προσώπων. Όμως, και η προσπάθεια της Apple αναμένεται να βελτιωθεί μελλοντικά.

Ωστόσο… 

Ένα διορθωτικό για το πρόβλημα που είχε προκύψει με την αναβάθμιση στο τελευταίο της λειτουργικό σύστημα.

Πολλοί κάτοχοι iPhone και iPad είχαν εκφράσει τα παράπονά τους σχετικά με την ενημέρωση στο iOS 10, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση προκαλούσε «μπλοκάρισμα» (bricking) των συσκευών. Το σφάλμα αυτό αποτέλεσε μεγάλο θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι συζητήσεις περί του θέματος ήταν περιορισμένες σε ένα «μικρό αριθμό χρηστών».

«Bricking» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συσκευές που έχουν καταστεί άχρηστες εξαιτίας ευπάθειας σε κάποιο λογισμικό ή hardware. Η Apple ζήτησε δημόσια συγνώμη από τους πελάτες της, οι συσκευές των οποίων επηρεάστηκαν από την ευπάθεια.

«Αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα με τη διαδικασία αναβάθμισης του λογισμικού, η οποία επηρέασε ένα μικρό αριθμό συσκευών κατά τις πρώτες 4 ώρες διαθεσιμότητας της αναβάθμισης», αναφέρεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε εκπρόσωπος της εταιρείας στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC».

«Το πρόβλημα λύθηκε σύντομα και ζητούμε συγνώμη στους πελάτες που επηρεάστηκαν από αυτό. Όποιος αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να συνδεθεί στο iTunes ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναβάθμισης ή να απευθυνθεί στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της Apple».

Πηγή: Cnn Money, ΑΠΕ-ΜΠΕ