ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5,5% το 2021

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5,5% το 2021
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προς τα πάνω αναθεώρησε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που περιλαμβάνει η τριμηνιαία έκθεσή του.

Με βάση τη νέα πρόβλεψη του ΙΟΒΕ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,0-5,5%, ταχύτερα από ό,τι εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος τον προηγούμενο μήνα, που έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4,2% του ΑΕΠ φέτος.

Στο βασικό σενάριο του Ιδρύματος, δεν αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σταδιακή αλλά ισχυρή εκτιμάται η ανάκαμψη του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν στο 40%-45% των εσόδων του 2019, οπότε κατεγράφη ρεκόρ εσόδων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο έναντι του 24% των εσόδων του 2019 που σημειώθηκε πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναμένει ανάκαμψη 3,6% φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα αναπτυχθεί κατά 3,5%, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ρυθμό επέκτασης 3,3%.

Στο δυσμενές σενάριο, το ΙΟΒΕ αναμένει πιο αργή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται πιθανότατα στο ήμισυ έναντι του βασικού σεναρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα.

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω των μεταλλάξεων, και βραδύτερη ανάκαμψη του τουρισμού, με τα έσοδα να διαμορφώνονται μόλις στο 35% των εσόδων του 2019.

«Η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να επωφεληθεί από το ισχυρό κύμα ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, αλλά πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά τις τάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του IOBE.