ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις κάνει μαθήματα εξωτερικής πολιτικής

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις κάνει μαθήματα εξωτερικής πολιτικής
epa08598085 (FILE) - Democratic candidate for Presidency and Senator, Kamala Harris delivers a speech during SEIU's Unions for All summit in Los Angeles, California, USA, 04 October 2019 (reissued 11 August 2020). Democratic presidential candidate Joe Biden has chosen Kamala Harris as his pick for Vice President, according to a statement on Biden's Twitter account, on 11 August 2020. EPA/ETIENNE LAURENT *** Local Caption *** 55523246 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφού επέμεινε τους τελευταίους μήνες πως δεν χρειαζόταν ένα σαφές χαρτοφυλάκιο στη διοίκηση του Μπάιντεν, η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προσπαθεί τώρα να χαράξει μια πορεία στην εξωτερική πολιτική, με την ενθάρρυνση του προέδρου.

Αλλά μετά από μια πολιτική καριέρα που επικεντρώνεται σε εγχώρια ζητήματα, ιδιαίτερα στην επιβολή του νόμου, θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε σύγκριση με τον τρέχοντα «ένοικο» του Οβάλ Γραφείου, η κ. Χάρις έρχεται στη θέση της αντιπροέδρου ως νεοφώτιστη στην εξωτερική πολιτική. Ο κ. Μπάιντεν ανέπτυξε σχέσεις με ξένους ηγέτες εδώ και δεκαετίες στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου του επί μακρόν μέλους και αργότερα προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ως αντιπροέδρου υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα, με τον οποίο ταξίδεψε σε περισσότερες από 50 χώρες για οκτώ χρόνια.

Η κ. Χάρις πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της ως εισαγγελέας, και έγινε γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας. Ενώ υπηρέτησε στην Επιτροπή Πληροφοριών κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών  στη Γερουσία των ΗΠΑ, οι εξωτερικές υποθέσεις δεν ήταν το επίκεντρο της πολιτικής ούτε κατά την περίοδο της Ουάσινγκτον ούτε στην προεδρική της εκστρατεία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται σαφώς για να το αλλάξει αυτό και να της δώσει την ευκαιρία να εμπλακεί βαθύτερα στην εξωτερική πολιτική. Εκτός από τις κλήσεις, η Χάρις συνόδευσε τον Μπάιντεν στην πρώτη του εμφάνιση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου έδωσε τις δικές του σύντομες παρατηρήσεις επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της διοίκησης «να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας και λογοδοσίας, συμπερίληψης και διπλωματίας».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες και αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, ήδη ζητούν να αρχίσουν να χτίζουν σχέσεις με την Κάμαλα Χάρις, που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος πρόεδρος μια μέρα. Ένας Ευρωπαίος πρέσβης το έθεσε απροκάλυπτα: «Θα θεωρηθεί από όλους ως δυνητική πρόεδρος σε αναμονή».

«Η Κάμαλα Χάρις είναι το μέλλον»

Ο κ. Μπάιντεν θέλει την κ. Χάρις να καλύψει τη διαφορά και την παρότρυνε να συνεργαστεί άμεσα με ξένους ηγέτες και να αναπτύξει τη δική της σχέση με βασικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ένας άλλος, πιο στρατηγικός λόγος για την ενθάρρυνση: ως διάδοχός του, κάτι που είναι προφανές στο Δημοκρατικό Κόμμα- ειδικά εάν ο Τζο Μπάιντεν, που είναι 78 ετών, δεν διεκδικήσει την επανεκλογή- η Κάμαλα Χάρις πρέπει να αυξήσει την εξειδίκευση στην εξωτερική πολιτική της και γρήγορα.

«Το ενδιαφέρον γι’ αυτήν από το εξωτερικό είναι πραγματικό: Είναι το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος;» είπε ένας διπλωμάτης της Ασίας, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας για να διατηρήσει τη σχέση τους με τη νέα κυβέρνηση. «Ο Μπάιντεν αντιπροσωπεύει κατά κάποιο τρόπο τον παραδοσιακό λευκό άνδρα πολιτικό. Και η Αντιπρόεδρος Χάρις είναι από πολλές απόψεις το μέλλον: γυναίκα και μαύρη. Αλλά οι πολιτικές της απόψεις, περιμένουν ακόμα να διαμορφωθούν ».

Η ώθηση ξεκίνησε νωρίς: μια μέρα μετά την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου, όταν η κ. Χάρις κάλεσε τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να συζητήσει τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια απάντηση στην Covid-19. Έκτοτε, πραγματοποίησε ατομικές κλήσεις με τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Τρίτη συμμετείχε στην πρώτη διμερή συνάντηση της νέας διοίκησης μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά – μια ευκαιρία που δεν είχε ο κ. Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος στην προεδρία Ομπάμα.

Η Αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν έχει επίσης εβδομαδιαία γεύματα με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, έναν βετεράνο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, του οποίου η εμπειρία ανταγωνίζεται εκείνη του κ. Μπάιντεν. Και οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας, η Νάνσι ΜακΕλντάουνι και ο Φίλιπ Γκόρντον, είναι οι ίδιοι μακρόχρονοι διπλωμάτες.

Έλλειψη εμπειρίας αλλά δυνατή ομάδα

Ένας βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζέλενσκι, ο οποίος εργάστηκε πάνω σε θέματα ΗΠΑ-Ουκρανίας από το 2019-2021 και παρακολούθησε στενά τους προεδρικούς υποψηφίους και τις θέσεις τους, αναγνώρισε την έλλειψη εμπειρίας της κ. Χάρις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά είπε ότι η εμπειρία μπορεί να «υπερτιμηθεί», ειδικά «σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο». «Επιπλέον, έχει μια εξαιρετική ομάδα που εργάζεται για αυτήν», πρόσθεσε.

Η ομάδα της γνωρίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη συμμετοχή της κ. Χάρις στην παγκόσμια σκηνή – την Τετάρτη το βράδυ, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν στο CBS ότι η Αντιπρόεδρος θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την παγκόσμια υγεία, ακόμη και όταν ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη την αφήσει εγχώριες προτεραιότητες.

Αλλά άλλοι λένε ότι ακόμη και χωρίς εκτεταμένη εμπειρία, έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να μάθει στη δουλειά. Η Χάλι Σόιφερ, η οποία υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Κάμαλα Χάρις ενώ ήταν γερουσιαστής, δήλωσε ότι «της ταιριάζει να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής» ως αντιπρόεδρος.

«Το βλέπω ως συνέχεια της ηγεσίας της στη Γερουσία, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, αλλά περιελάβανε την εθνική ασφάλεια και καθοδηγούσε από αξίες και βασικές αρχές που μεταφέρονται στη διεθνή σκηνή», δήλωσε η κ. Σόιφερ.

Μάλιστα ανάφερε και το ταξίδι της κ. Χάρις στο Ισραήλ το 2017, στις αρχές της θητείας της στη Γερουσία και τη «βαθιά δέσμευσή της στη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ», καθώς και το έργο της στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, όπου η κ. Σόιφερ ισχυρίζεται ότι η Κάμαλα Χάρις διαδραμάτισε «έναν πολύ ενεργό ρόλο στην έρευνα της επιτροπής για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016.

Αναγνώριση και από τους Ρεπουμπλικανούς

Τα μέλη και το προσωπικό της Επιτροπής Πληροφοριών επαίνεσαν τα τέσσερα χρόνια της κ. Χάρις. Η επιτροπή επαίνεσε την τωρινή αντιπρόεδρο, λέγοντας πως «έκανε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της χωρίς κάμερες ή δημοσιογράφους και χωρίς κάνει επίδειξη για τον εαυτό της», χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ ενεργό μέλος της επιτροπής», όπως ανέφερε ένα μέλος των Ρεπουμπλικανών.

Ο γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην επιτροπή, χαρακτήρισε την κ. Χάρις ως «πλήρως αφοσιωμένη» στα θέματα – ακόμα και μετά την εκλογή της ως αντιπροέδρου.

Αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος «εκμάθησης» σχετικά με το θέμα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά είπε ότι δεν πρέπει να είναι ένα ζήτημα, επειδή «έχει μια πραγματική περιέργεια. Της αρέσει να μαθαίνει. Και το ενδιαφέρον της για αυτά τα θέματα δεν είναι νέο».