ΗΠΑ και Ρωσία τα πάνε καλύτερα στο… διάστημα, παρά στη Γη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos θα συνεργαστεί με την NASA για την κατασκευή διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos υπέγραψε με την NASA συμφωνία συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η κατασκευή διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ τα τμήματα του θα μεταφέρουν στο διάστημα οι ρωσικοί πύραυλοι-φορείς Angara-A5M και Proton.

Η συμφωνία μεταξύ της Roskosmos και της NASA, υπεγράφη στο πλαίσιο του 68ου Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου (IAC), που πραγματοποιείται στην πόλη Αδελαϊδα της Αυστραλίας, στο οποίο οι ηγέτιδες δυνάμεις της διαστημικής βιομηχανίας, ανταλλάσσουν απόψεις και παρουσιάζουν τα νέα προγράμματα που έχουν εκπονήσει για την κατάκτηση του διαστήματος.

Οι εκπρόσωποι των δύο διαστημικών υπηρεσιών, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, μια από τις πτυχές της οποίας συνιστά το πρόγραμμα Deep Space Gateway, που αφορά την κατασκευή του διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη.

Οι πρώτες φήμες για το ενδεχόμενο της κατασκευής ενός «αδερφού Διεθνούς διαστημικού Σταθμού» που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, άρχισαν να διαδίδονται το περασμένο φθινόπωρο, μετά την κλειστή συνεδρίαση της Διεθνούς Ομάδας δημιουργίας διαστημοπλοίων (ISCWG). Οι εκπρόσωποι των πέντε διαστημικών δυνάμεων συζητούν στις συνεδριάσεις τους διεθνή σχέδια που αφορούν την κατάκτηση του διαστήματος, όπως και τις προοπτικές της πορείας που θα ακολουθήσει η ανθρωπότητα, αφότου τεθεί εκτός τροχιάς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ο Ανατόλι Ζακ, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας Russian SpaceWeb, είχε γράψει τον Νοέμβριο του 2016 , ότι οι χώρες που είναι διαστημικές δυνάμεις συμφώνησαν να ξεκινήσουν την διαδικασία κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, ο οποίος εκτός από το ότι θα μελετάει την Σελήνη θα αποτελέσει και την «πύλη για το απώτερο Διάστημα». Η κατασκευή του σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε να αρχίσει το 2023, όταν στην Σελήνη θα σταλούν οι πρώτες κάψουλες του μελλοντικού σταθμού στο πλαίσιο της τρίτης αποστολής του προγράμματος Orion.