ΗΠΑ: «Θα υπάρξουν επιπτώσεις αν ο Άσαντ δεν παραδώσει τα χημικά»

ΗΠΑ: «Θα υπάρξουν επιπτώσεις αν ο Άσαντ δεν παραδώσει τα χημικά»

Αν αποτύχει η διπλωματία ο Μπάρακ Ομπάμα δεν θα διστάσει να ασκήσει στρατιωτική βία. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία διατηρούν οι ΗΠΑ, σε περίπτωση που το καθεστώς του Άσαντ δεν τηρήσει την υπόσχεσή του να παραδώσει, ώστε να καταστραφούν τα χημικά όπλα που διαθέτει. «Δεν πρόκειται για παιχνίδι», είπε ο Τζον Κέρι από τη Γενεύη, αναφερόμενος στις προσδοκίες που έχει, κατά την έναρξη της πρώτης συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν αποτύχει η διπλωματία, ενδέχεται να χρειαστεί βία για να εμποδιστεί ο Άσαντ και να περιοριστεί η δυνατότητά του να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα», τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι θα πρέπει να επισπευσθεί το σχέδιο της Δαμασκού που προτίθεται να παρουσιάσει το χημικό οπλοστάσιό της έναν μήνα αφού υπογράψει τη Σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Ο Λαβρόφ από την πλευρά του είχε ότι εφόσον βρεθεί λύση στο πρόβλημα των χημικών όπλων, καθίσταται μάταιο οποιοδήποτε πλήγμα εναντίον της Συρίας. «Ξεκινούμε από τη βάση ότι η ρύθμιση του προβλήματος καθιστά μάταιο κάθε πλήγμα στη Συρία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και οι Αμερικανοί εταίροι μας, όπως το έχει πει ο πρόεδρος Ομπάμα, προτιμούν μια ειρηνική λύση», είπε.

Διαβάστε ακόμη: Το άδειο μνημείο της δυναστείας Άσαντ

Για το σκοπό αυτό «θα εργαστούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αρχής, ώστε να επιλυθούν άπαξ δια παντός τα προβλήματα με τα χημικά όπλα της Συρίας, μέσω της ένταξης της Συρίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», συνέχισε, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να καθυστερήσει. Στην αρχή της συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό ο Κέρι είχε δηλώσει ότι «οι ανακοινώσεις του συριακού καθεστώτος δεν αρκούν» και για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί θέλουν να συνεργαστούν με τους Ρώσους ώστε να είναι βέβαιοι ότι η Συρία θα πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται.

Στο μεταξύ ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός εξακολουθεί να περιμένει τις παραδόσεις όπλων που είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις του ηγέτη της ομάδας.

Ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς δήλωσε μέσω αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού ότι οι μαχητές έχουν λάβει μέχρι στιγμής ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και ιατρικών εφοδίων, καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, κιάλια νυχτερινής όρασης, εξοπλισμό επικοινωνιών και υπολογιστές, αλλά «όχι άμεση στρατιωτική υποστήριξη».

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαιώνει ο Άσαντ πως θα παραδώσει τα χημικά όπλα

«Ακόμα περιμένουμε την παράδοση όπλων και πυρομαχικών. Και είπαμε στους φίλους μας στις ΗΠΑ ότι ευελπιστούμε στην υποστήριξή τους», δήλωσε ο Ίντρις σε δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό. Είπε επίσης ότι οι επιτακτικές ανάγκες των μαχητών είναι αντιαρματικές ρουκέτες και αντιαεροπορικοί πύραυλοι. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει στις αρχές του Ιουνίου ότι επιθυμεί να στηρίξει τους μαχητές στέλνοντάς τους όπλα.