ΗΠΑ-Βρετανία: «Μοναδικός υπεύθυνος για τα χημικά ο Άσαντ»

ΗΠΑ-Βρετανία: «Μοναδικός υπεύθυνος για τα χημικά ο Άσαντ»

Πώς «διαβάζουν» την έκθεση του ΟΗΕ για τη Συρία Ουάσιγκτον και Λονδίνο – Τι δηλώνει το Πεκίνο.

Καμία αμφιβολία ότι, μοναδικός υπεύθυνος για την επίθεση με χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κατά αμάχων σε προάστιο της Δαμασκού είναι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, δεν έχει ο Λευκός Οίκος.  Σχολιάζοντας την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, Σούζαν Ράις ανέφερε σε δήλωσή της ότι τα τεχνικά στοιχεία στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρουν ότι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας σαρίν που ρίχτηκε ήταν υψηλής ποιότητας και ότι για την επίθεση με τα χημικά χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένος πύραυλος, είναι πολύ σημαντικά.

Όπως είπε η Ράις αυτά τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ «ενισχύουν την εκτίμησή μας ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς, καθώς μόνο αυτό είχε την ικανότητα να εξαπολύσει μια επίθεση με αυτόν τον τρόπο».

Η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποδεικνύει με «πολύ σαφήνεια» ότι μοναδικός «υπεύθυνος» για την επίθεση με χημικά όπλα είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα και η Μεγάλη Βρετανία. «Χαιρετίζουμε αυτήν την έκθεση που επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Σύμφωνα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της έκθεσης (…) είναι απολύτως σαφές ότι μοναδικός υπεύθυνος της επίθεσης είναι το συριακό καθεστώς» συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου»

«Η Κίνα θα εξετάσει σοβαρά την έκθεση του ΟΗΕ»
Πιο επιφυλακτικοί ως προς την απόδοση ευθυνών εμφανίζονται οι Κινέζοι, με το υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει σήμερα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ , η οποία επιβεβαίωσε ότι έγινε χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χονγκ Λέι προέβη στην παραπάνω δήλωση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο. Η πολυαναμενόμενη έκθεση δεν αναφέρει ποια πλευρά είναι υπεύθυνη για την επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν.
«Η Κίνα αποδίδει τεράστια σημασία στο περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης και θα την εξετάσει σοβαρά», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε συστηματικά ότι η σχετική έρευνα θα πρέπει να διενεργείται από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με έναν αμερόληπτο, αντικειμενικό και επαγγελματικό τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να σχολιάσει το αν το Πεκίνο συμφωνεί με την αμερικανική, βρετανική και γαλλική θέση. «Η θέση της Κίνας για τη χρήση χημικών όπλων είναι σταθερή και σαφής. Είμαστε αντίθετοι στη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε. Η Κίνα αντιτίθεται στη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και καταδικάζει σθεναρά τη χρήση χημικών όπλων εντός της Συρίας», είπε ο Χονγκ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Κίνα στηρίζει την επίλυση της συριακής κρίσης μέσω ενός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και επιθυμεί την πολιτική της διευθέτηση.

Διαβάστε επίσης: Αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία