Υπάρχει ρατσισμός στην απονομή των Βραβείων Όσκαρ;

Υπάρχει ρατσισμός στην απονομή των Βραβείων Όσκαρ;
BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 14: Actor John Krasinski (L) and President of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences Cheryl Boone Isaac announce the nominees during the 88th Oscars Nominations Announcement at the Academy of Motion Picture Arts and Sciences on January 14, 2016 in Los Angeles, California.(Photo by Jeffrey Mayer/WireImage)

Η κατακραυγή για την έλλειψη ποικιλομορφίας θα φέρει αλλαγές στην Ακαδημία.

Η έλλειψη μη – λευκών ηθοποιών απ’ τις φετινές υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ έχει πυροδοτήσει μια θύελλα κριτικών για την πολυπολιτισμικότητα στο Χόλιγουντ, παρακινώντας ταυτόχρονα αρκετές προσωπικότητας να μποϊκοτάρουν τα Βραβεία της Ακαδημίας.

Τώρα φαίνεται πως η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών είναι έτοιμη να αναλάβει δράση. Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ακαδημία αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στα ετήσια βραβεία αν και η ακριβής φύση των εν λόγω αλλαγών παραμένει ασαφής.

Μια πιθανότητα σύμφωνα με τους Times είναι ότι η Ακαδημία θα μπορούσε να επεκτείνει την κατηγορία «Καλύτερη Ταινία» από οκτώ ταινίες πίσω ξανά στις δέκα, κάτι που προσπάθησε να κάνει το 2010 και το 2011 (όταν η κατηγορία αυξήθηκε από τις πέντε υποψηφιότητες). Είναι επίσης πιθανό ο αριθμός των υποψηφίων σε ορισμένες από τις κατηγορίες να αυξηθεί επίσης. Η αύξηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους ηθοποιούς και συντελεστές που δεν είναι λευκοί να είναι υποψήφιοι στις κατηγορίες τους.

Οι Times σημειώνουν πως αλλαγές στις συνδρομές της Ακαδημίας, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 6.000 ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς και στελέχη ή στον τρόπο ψηφοφορίας είναι δύσκολο να γίνουν την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα συναντηθεί το διοικητικό συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Cheryl Boone Isaacs δήλωσε πως ο Οργανισμός θα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο θεσμός να είναι πιο ποικιλόμορφος. Ενώ ο Boone Isaacs είναι Αφρο-Αμερικανός, μόνο το 2 % των μελών της Ακαδημίας είναι μαύροι, άλλο ένα 2 % Λατινοαμερικάνοι και το 94 % λευκοί, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που διεξήγαγε η εφημερίδα Los Angeles Times.

Ο σκηνοθέτης Spike Lee δεσμεύτηκε πως δε θα παρευρεθεί στην φετινή απονομή των Βραβείων όπως και οι ηθοποιοί Jada Pinkett Smith και Will Smith, ενώ άλλοι εξέφρασαν την απογοήτευσή του για τους υποψηφίους. Ο ηθοποιός Mark Ruffalo , ο οποίος είναι υποψήφιος για Όσκαρ φέτος για την ταινία «Spotlight» δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σκέφτεται να μη δώσει επίσης το παρών.