Υπάρχουν πολλές καλές οικονομικές ειδήσεις, αλλά οι CEO στο Νταβός δεν έχουν νιώσει ποτέ χειρότερα

Υπάρχουν πολλές καλές οικονομικές ειδήσεις, αλλά οι CEO στο Νταβός δεν έχουν νιώσει ποτέ χειρότερα
A participant uses his mobile phone at the Congress centre during the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on January 18, 2023. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Πάνω από το 70% των διευθύνοντων συμβούλων που συμμετείχαν σε έρευνα της PwC προβλέπουν οικονομική ύφεση το επόμενο έτος.

Του Tristan Bove

Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα σε πολλούς από τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου αυτή την εβδομάδα, καθώς συγκεντρώνονται στην ορεινή πόλη Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Οι δυσοίωνες προοπτικές των δικών τους εταιρειών διαμορφώνουν μια ζοφερή εικόνα για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία. Αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια: Πολλές οικονομικές ειδήσεις αυτές τις μέρες είναι πολύ, πολύ καλές.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι ένας δυσοίωνος όρος από τον ακαδημαϊκό χώρο: η πολυ-κρίση. Έγινε διάσημος από τον μεγαλύτερο ίσως γνώστη του διαδικτύου, τον καθηγητή του Κολούμπια Adam Tooze, και ενισχύθηκε από τον Nouriel “Dr. Doom” Roubini, και αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου ο κόσμος δεν έχει μόνο μία κρίση, αλλά πολλές που επηρεάζουν η μία την άλλη, με δραματικά οικονομικά αποτελέσματα. Το WEF προειδοποίησε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ότι η εποχή των πολυ-κρίσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η έκθεση διαπίστωσε μάλιστα ότι η τρέχουσα περίοδος, που χαρακτηρίζεται από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον επίμονο πληθωρισμό, είναι απλώς προπομπός ακόμη μεγαλύτερων κρίσεων που θα ακολουθήσουν. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός δεν φαίνεται να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι ο κόσμος δείχνει σημάδια ότι αποφεύγει μια ύφεση, πόσο μάλλον μια πολύ-κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις ΗΠΑ, οι αυξανόμενοι φόβοι για μια διαφαινόμενη ύφεση έχουν ήδη προκαλέσει κύματα απολύσεων που επηρεάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας και των τραπεζών, ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες αναζητούν τρόπους για να περικόψουν τις δαπάνες τους. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι και επιχειρηματίες λένε ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφύγουν μια πλήρη ύφεση, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου της Moody’s, Mark Zandi, αν και παραδέχονται ότι μια παρατεταμένη περίοδος αργής ή μηδενικής οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε κάλλιστα να προκύψει.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση είναι απίθανη. Στις ΗΠΑ, αν και ορισμένοι τομείς έχουν αρχίσει να καταφεύγουν σε απολύσεις, η ισχυρή αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την ταχεία μείωση του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι ευκατάστατοι, εξανεμίζοντας τις πιθανότητες μιας σοβαρής και μακροχρόνιας ύφεσης. Ακόμη και στην Ευρώπη, όπου η οικονομική έκθεση στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερη, μια σοβαρή ύφεση μπορεί τουλάχιστον να έχει καθυστερήσει, καθώς η ήπειρος φαίνεται να αποφεύγει μια τεράστια ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα. Η Goldman Sachs αναθεώρησε πρόσφατα τις οικονομικές της προβλέψεις για την Ευρώπη προς θετική κατεύθυνση, επισημαίνοντας την πτώση των τιμών της ενέργειας και την ταχύτερη από την αναμενόμενη επαναλειτουργία της Κίνας.

Ακόμη και στο ζοφερό Νταβός, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι επεσήμαναν την πολυαναμενόμενη άρση των πολιτικών μηδενικού COVID της Κίνας τον Δεκέμβριο και το άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο νωρίτερα αυτόν τον μήνα ως πιθανό παράγοντα ώθησης για την παγκόσμια οικονομία, μόλις περάσει το αναμενόμενο κύμα λοιμώξεων της χώρας.

Ο Mathias Cormann, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι ο οργανισμός του «καλωσορίζει ένθερμα» την άρση των πολιτικών μηδενικού COVID της Κίνας σε συνέντευξή του στο CNBC από το Νταβός τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η επαναλειτουργία θα μπορούσε να είναι «συντριπτικά θετική» για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό.

«Βραχυπρόθεσμα, θα προκύψουν προκλήσεις, και βλέπουμε αυξημένα επίπεδα διασποράς του ιού που είναι πιθανό να έχουν κάποιες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε. «Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αυτό είναι πολύ θετικό από την άποψη ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά, διασφαλίζοντας ότι η ζήτηση στην Κίνα και γενικότερα το εμπόριο θα επανέλθουν σε ένα πιο θετικό μοτίβο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι διευθύνοντες σύμβουλοι που συμμετέχουν στο Νταβός επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Όπως έγραψε ο Alan Murray του Fortune στο CEO Daily την Τρίτη, ένα επιβλητικό 40% των CEOs που ερωτήθηκαν από την PwC είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες επιβίωσης των δικών τους εταιρειών σε μια δεκαετία από τώρα.

Η ηγεσία των επιχειρήσεων απλά δεν πιστεύει τη …διαφημιστική εκστρατεία.

Παλεύουν με τους κινδύνους

Στο Νταβός, οι συζητήσεις με τους ηγέτες είναι μέχρι στιγμής γεμάτες από αρνητικές απόψεις για το επόμενο έτος, καθώς τα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη φαίνεται ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα.

«Το κλίμα είναι ζοφερό», δήλωσε ο Nick Studer, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman Group, στη Wall Street Journal. «Ταυτόχρονα, έχετε πολλούς ανθρώπους που ελπίζουν ότι το περιβάλλον στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο -αν είναι υφεσιακό- θα αποδειχθεί είτε σύντομο είτε ρηχό».

Ενώ οι διοργανωτές και οι ακτιβιστές στο Νταβός παροτρύνουν τους ηγέτες των επιχειρήσεων να αρχίσουν να ζυγίζουν περισσότερο τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, πολλοί από αυτούς πρέπει ακόμη να διαχειριστούν τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και οι περισσότεροι από αυτούς αναμένουν μια αντιστροφή φέτος. Πάνω από το 70% των διευθύνοντων συμβούλων που συμμετείχαν σε έρευνα της PwC προβλέπουν οικονομική ύφεση το επόμενο έτος.

«Είμαι απαισιόδοξος για το εγγύς μέλλον και πολύ αισιόδοξος για το τι μπορούμε να κάνουμε για να το …βοηθήσουμε», δήλωσε στο CNBC στο Νταβός την Τρίτη ο Alex Karp, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Palantir Technologies.

«Μόλις μαθαίνουμε, ως παγκόσμιοι οργανισμοί, ότι ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι νομίζαμε», είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένοι παράγοντες που συμπαρασύρουν την παγκόσμια οικονομία, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι απίθανο να διαλυθούν σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας άλλος παράγοντας που έχει επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών σε πολλές χώρες κατά το τελευταίο έτος και πλήττει τα οικονομικά πολλών νοικοκυριών της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει πρόσφατα μειωθεί απότομα και πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει την κορύφωσή του, αλλά ορισμένοι CEO στο Νταβός παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις πιθανότητες να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις σύντομα για τους καταναλωτές.

«Μπορεί να βρισκόμαστε, προς το παρόν, γύρω από την κορύφωση του πληθωρισμού, αλλά μάλλον όχι στην κορύφωση των τιμών», δήλωσε στο CNBC στο Νταβός ο Alan Jope, διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού των καταναλωτικών αγαθών Unilever. «Υπάρχει περαιτέρω αύξηση των τιμών στον ορίζοντα, αλλά ο ρυθμός αύξησης των τιμών μάλλον κορυφώνεται περίπου τώρα».

Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι αναφέρθηκαν στο απρόβλεπτο της τωρινής συγκυρίας, καθώς οι σημερινοί επιχειρηματικοί ηγέτες παλεύουν με το πώς να χειριστούν έναν αυξανόμενο αριθμό διασταυρούμενων παγκόσμιων κρίσεων.

«Κανείς που διευθύνει μια επιχείρηση αυτή τη στιγμή δεν έχει πραγματικά ζήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό – έχουμε πολύ καιρό να δούμε παγκόσμιο πληθωρισμό», δήλωσε ο Jope. Ο Karp της Palantir είπε επίσης ότι ο κύριος παράγοντας που πλήττει την οικονομία σήμερα είναι ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια «άγνωστη ζώνη όπου συμβαίνουν πράγματα που δεν είχαμε σχεδιάσει, όπως οι πόλεμοι, η προσπάθεια αντιμετώπισης των πολέμων και ο πληθωρισμός».

Ενώ οι περισσότεροι CEO είναι απαισιόδοξοι, ορισμένοι υποστήριξαν ότι η ηλικία και η εμπειρία στις επιχειρήσεις είναι σημαντικός παράγοντας, κάτι που πολλοί νέοι ηγέτες σήμερα δεν διαθέτουν.

«Αν μιλήσετε με ανθρώπους στη Wall Street που είναι 35 ετών και νεότεροι, πιστεύουν ότι είναι το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο Steven Bergman, διευθύνων σύμβουλος του προμηθευτή οδοντιατρικών προϊόντων Henry Schein, στην Journal στο Νταβός. «Αν μιλήσεις με ανθρώπους 50 ετών και άνω, το έχουμε περάσει αυτό πολλές φορές».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: