Υπεύθυνη η Ολλανδία για τον θάνατο 300 ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα

Υπεύθυνη η Ολλανδία για τον θάνατο 300 ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι Ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν στο έργο τους και άφησαν 300 Μουσουλμάνους απροστάτευτους, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους.

Δεκαεννέα χρόνια έχουν περάσει από την 13η Ιουλίου του 1995, ημέρα κατά την οποία γράφτηκε μία από τις πιο «μαύρες σελίδες» του εμφύλιου πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όταν περισσότεροι από 300 Μουσουλμάνοι κάτοικοι -άνδρες και αγόρια- της Σρεμπρένιτσα έχασαν τη ζωή τους.

Με απόφασή του σήμερα, ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε πως το ολλανδικό Κράτος επέχει αστική ευθύνη για τον θάνατο των ανθρώπων αυτών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, καθώς οι Ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν την υποχρέωση να τους προστατεύσουν.

«Το Κράτος είναι υπεύθυνο για την απώλεια που υπέστησαν οι συγγενείς των ανδρών που μεταφέρθηκαν από τους Σέρβους της Βοσνίας από τα κτίρια του Ντούτσμπατ (Dutchbat) στο Ποτοτσάρι το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 1995», ανακοίνωσε στη Χάγη η δικαστής Λαρίσα Ελβιν.

«Το απόγευμα της 13ης Ιουλίου, η ολλανδική δύναμη των κυανοκράνων δεν έπρεπε να επιτρέψει την αποχώρηση των ανδρών από τη βάση της», δήλωσε η δικαστής, τονίζοντας ότι οι Ολλανδοί στρατιώτες «όφειλαν να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έπεφταν θύματα γενοκτονίας».

«Μπορούμε να δηλώσουμε με επαρκή βεβαιότητα ότι εάν η δύναμη των Ολλανδών κυανοκράνων είχε επιτρέψει στους ανθρώπους αυτούς να παραμείνουν στη βάση των κυανοκράνων όπου είχαν καταφύγει, θα παρέμεναν εν ζωή», πρόσθεσε.

Το δικαστήριο ωστόσο δεν δικαίωσε τους ενάγοντες, κυρίως μητέρες των θυμάτων, ως προς τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Αν και οι Oλλανδοί στρατιώτες όφειλαν να έχουν καταγγείλει άμεσα τα εγκλήματα πολέμου, το ολλανδικό Κράτος δεν μπορεί να επέχει ευθύνη, διότι μία τέτοια πράξη δεν θα είχε προκαλέσει «μία απευθείας στρατιωτική επέμβαση του ΟΗΕ» και, κατά συνέπεια, δεν θα είχε εμποδίσει τη γενοκτονία.

Ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα είχε τεθεί υπό την προστασία του ΟΗΕ όταν κατελήφθη από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας τον Ιούλιο 1995. Οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας υπό τη διοίκηση του Ράτκο Μλάντιτς σκότωσαν τότε 8.000 Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια, στη χειρότερη σφαγή που συνέβη στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, οι ελαφρά οπλισμένοι Oλλανδοί κυανόκρανοι, του σώματος «Dutchbat», που είχαν καταφύγει σε στρατιωτική βάση μαζί με 5.000 Μουσουλμάνους κατοίκους των γειτονικών χωριών, κυρίως γυναίκες, δεν αντιστάθηκαν στην προέλαση των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας.

Αντιδράσεις από τις «Μητέρες της Σρεμπρένιτσας»
Με ανάμεικτα συναισθήματα, διαμαρτυρίες αλλά και ικανοποίηση, καθώς και δάκρυα από τις Μητέρες της Σρεμπρένιτσας έγινε σήμερα δεκτή η απόφαση δικαστηρίου της Χάγης.

«Σήμερα απονεμήθηκε δικαιοσύνη για μια ομάδα και αυτό είναι κάτι καλό, αλλά πώς μπορούμε να εξηγήσουμε σε μια μητέρα ότι οι Ολλανδοί ευθύνονται για τον θάνατο του ενός γιου που βρισκόταν στην μία πλευρά του φράχτη κι όχι για τον θάνατο του άλλου που βρισκόταν στην άλλη πλευρά;», δήλωσε η Μούνιρα Σούμπασιτς, μια από τις Μητέρες της Σρεμπρένιτσας.

«Η στρατιωτική βάση ήταν τόσο μεγάλη που όλος ο κόσμος όφειλε να έχει γίνει δεκτός σε αυτήν”, πρόσθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας με δάκρυα στα μάτια: “θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αλήθεια και την δικαιοσύνη».

Όσον αφορά μια ενδεχόμενη αποζημίωσή τους, ο δικηγόρος τους Μάρκο Γκέριτσεν διαβεβαίωσε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση: «αν αποδεχθεί την ετυμηγορία, αυτό μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα, αλλά πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση δεν έκλεισε σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Αναπάντητα ερωτήματα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα