Υπέρ της ελάφρυνσης χρέους ο Τζακ Λιου και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Υπέρ της ελάφρυνσης χρέους ο Τζακ Λιου και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ο πρόεδρος της εταιρίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλάει στο συνέδριο του Economist με θέμα: "Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε. Ζωτικές ερωτήσεις για την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα" στην Αθήνα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Και οι δύο ισχυροί άνδρες της οικονομίας στάθηκαν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η ανταμοιβή για δύσκολες μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι περισσότερη λιτότητα, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τάχθηκε επίσης υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους σε συνάρτηση με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή εθνικού σχεδίου αναδιάρθρωσης στο οποίο θα συμφωνήσουν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Ο κ. Λιου τόνισε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι μικρή, ωστόσο η ιδέα της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δημιούργησε αβεβαιότητα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, το grexit είναι ένα πείραμα του οποίου δεν θέλουμε να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Είναι θετικό, προσέθεσε, το γεγονός ότι το grexit φαίνεται να είναι εκτός, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη σταθερότητα.

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε τη θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στους τομείς της φορολογίας και των επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος πρότεινε την εφαρμογή εθνικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα αντανακλά τη θέληση των Ελλήνων οι οποίοι επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη και είναι η πλειοψηφία. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει μείωση φόρων, μικρότερο στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμογή του fast track για μεγάλες επενδύσεις όπως έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα στοιχεία αυτά, ανέφερε κ Μυτιληναίος, είναι το εύκολο μέρος της συνταγής. «Το δύσκολο είναι το χρέος για το οποίο όλοι συμφωνούμε πως δεν είναι βιώσιμο».

Τόνισε ότι η διστακτικότητα που εμφανίζεται σήμερα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με το ελληνικό χρέος οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η λύση στο πρόβλημα -όπως είπε ο ίδιος είναι- η σύνδεση της ρύθμισης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθούνται, αδιάφορο με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Σημείωσε δε ότι όλες οι άλλες συνταγές και ιδίως αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέτυχαν.