Υπέρ της μείωσης ή επιδότησης εισφορών η ΤτΕ

Υπέρ της μείωσης ή επιδότησης εισφορών η ΤτΕ
epaselect epa04825607 Protesters wave EU flags during a rally of protesters supporting a 'Yes' to the referendum and demanding Greece to remain in the Eurozone, outside the Greek Parliament in Athens, Greece, 30 June 2015. European leaders have made a last-minute offer to Greek Prime Minister Alexis Tsipras in a bid to solve his country's bailout crisis, which has reached fever pitch after Tsipras on 26 June unexpectedly called for a referendum on the terms of a bailout deal, putting an abrupt end to the aid negotiations and leading to a cap on Greek emergency bank loans and forcing Athens into capital controls. Greek voters will decide in a referendum whether their government should accept an economic reform package put forth by Greece's creditors. EPA/FOTIS PLEGAS G. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στόχος η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και ο περιορισμός της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Θετική είναι η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με μειώσεις ή επιδοτήσεις εισφορών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έκθεση του, ο διοικητής της ΤτΕ, κος Γιάννης Στουρνάρας, «Θεσμικές παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή επιδότησή τους θα μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και θα συμβάλουν στον περιορισμό της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας».

Πιο αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει πως «η αγορά εργασίας έχει ανακάμψει μετά την πανδημία και αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται μεσοπρόθεσμα, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων και την αύξηση της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών θωράκισαν την αγορά εργασίας και προφύλαξαν το εισόδημα. Εντούτοις, αρκετές στρεβλώσεις συνεχίζουν να υφίστανται. Το ποσοστό ανεργίας, αν και υποχωρεί σταθερά και σημαντικά τα τελευταία έτη, παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το ποσοστό ανεργίας στις ευάλωτες ομάδες (νέοι, γυναίκες) διατηρείται υψηλό.

Επιπλέον, το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας παραμένει σημαντικό, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους εργαζομένους, διότι αυτοί είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα είτε έχουν στραφεί σε άλλους κλάδους με καλύτερες προοπτικές απασχόλησης.

Ταυτόχρονα, ο βαθμός χαλαρότητας στην αγορά εργασίας (labour market slack), αν και μειούμενος, παραμένει ακόμη σημαντικά υψηλός. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα ανωτέρω προβλήματα, καθώς η προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετη επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερα χρήσιμες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και η κατάρτιση και επιμόρφωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς θα τους εξοπλίσουν με τις κατάλληλες δεξιότητες και θα ενισχύσουν τις προοπτικές απασχόλησής τους.

Εξίσου αναγκαίες είναι παρεμβάσεις για να ενισχυθεί το πλέγμα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, για την ένταξη και παραμονή στην αγορά εργασίας του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού, και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων. Θεσμικές παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή επιδότησή τους θα μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και θα συμβάλουν στον περιορισμό της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Τέλος, η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, μέσω της αύξησης των επενδύσεων και των προγραμμάτων κατάρτισης του εργατικού δυναμικού, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: