Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Επί της αρχής "ναι" ψήφισαν 154 βουλευτές, "όχι" 140 - Ο Νίκος Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ ψήφισε "ναι" επί της αρχής, αλλά καταψήφισε σειρά άρθρων.

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Επί της αρχής “ναι” ψήφισαν 154 βουλευτές, “όχι” 140, ενώ είχαμε και 6 απουσίες. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, υπερψήφισε επί της αρχής και ψήφισε “όχι” στα άρθρα 1,2,5,10,13 και 21. Η επιψήφιση της συμφωνίας σηματοδοτεί την «απελευθέρωση» της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι», οι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, πλην του άρθρου 14 στο οποίο είπαν «ναι», οι βουλευτές της ΧΑ είπαν «όχι» σε όλα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το ν/σ ενώ υπερψήφισαν τα άρθρα 14 και 17, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν επί της αρχής, οι βουλευτές του Ποταμιού καταψήφισαν το ν/σ και υπερψήφισαν μόνο το άρθρο 10, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων είπαν «όχι».

Πλήρη πολιτική στήριξη στον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Γιώργο Σταθάκη παρέσχε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας παράλληλα την παράταση των των εκκρεμών υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ για ένα ακόμη χρόνο, με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ. Για το πολυνομοσχέδιο, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και Το Ποτάμι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα, τα γνωρίζατε και τα γνωρίζαμε όλοι και τα γνωρίζατε όταν ψηφίζατε μαζί μας τις συμφωνίες».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογία για την παράταση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Η δεύτερη μεγάλη «μάχη», μετά τα προαπαιτούμενα, θα δοθεί στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, την κατάθεση του οποίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ερχόμενη Δευτέρα. Ήδη όμως το νομοσχέδιο διαβίβασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη οικονομική έκθεση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Τσίπρας: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα

Μεϊμαράκης προς Τσίπρα: Κάνετε σαν το παιδάκι που φωνάζει να μας κάνει «ντα» η Μέρκελ

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διαμηνύοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δώσει εν λευκώ εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση και ότι θα ψηφίσει μόνο όποια μέτρα θεωρεί σωστά και όχι τα υφεσιακά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε τη βοήθεια ευρωπαίων επιτρόπων και αρχηγών κρατών, όπως ο Πιερ Μοσκοβισί και η Άνγκελα Μέρκελ, ώστε η αντιπολίτευση να πειστεί να ψηφίσει τα μέτρα.

«Ο Μοσκοβισί εκανε παρέμβαση να ψηφίσουνε το ν/σ… Δεν σας ενοχλεί όταν γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις που είστε και τόσο ευαίσθητοι; Μαθαίνω ότι είπε στη Μέρκελ ότι ‘το αδελφό κόμμα σας η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα’ αναρωτιέμαι αν σε άλλα κοινοβούλια το έκαναν…» δήλωσε. «Κ. Τσίπρα κάνετε σαν το παιδάκι που φωνάζει να μας κάνει ‘ντα’ εσείς ο αντιμερκελιστης, να μας μαλώσουν; Παει πολύ αυτό» πρόσθεσε σκωπτικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για την εσπευσμένη ψήφιση των προαπαιτουμένων τον Αύγουστο και για εκλογές εξπρές που οδήγησαν σε υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού. «Η κυβέρνηση να πει στον ελληνικό λαό γιατί έλεγε ψέματα προεκλογικά… Ο ελληνικός λαός δεν γνώριζε τη συμφωνία» σημείωσε.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του πρωθυπουργού για διαφθορά ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η ΝΔ δεν φοβάται: «Εμείς πιστεύουμε στους δικαστές, αυτοί πρόκειται να βγάλουν τις αποφάσεις όχι εσείς, δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσετε.» «Όποιος έχει κάνει τη ζημιά να βγουν όλα στο φως και να τιμωρηθεί ανεξαρτήτως παράταξης, δεν τρομοκρατείται η ΝΔ, μην προσπαθείτε να μας τρομάξετε» τόνισε.

Αναφερόμενος εξάλλου στις υποθέσεις Σταθάκη -Φλαμπουράρη διερωτήθηκε «από πού και έως πού ο κ. Τσιπρας μάς είπε ότι οι υπουργοί του είναι αθώοι;. Δεν πρέπει αυτά να ελεγχθούν;»