ΥΠΟΙΚ: Ενίσχυση της «δημιουργικής επανάστασης» των startups

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέτρα στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εσόδων.

Για «δημιουργική επανάσταση που βιώνει το ελληνικό επιχειρείν» έκανε λόγο σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, και εκδήλωσε την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίξει περισσότερο την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η επιχειρηματική ιστοσελίδα www.EMEA.gr σε συνεργασία με γνωστή αλυσίδα καταστημάτων και εταιρεία τεχνολογίας, αναφέρθηκε στο ελληνικό «οικοσύστημα» των startups, λέγοντας πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να στηρίζονται ακόμη και εάν αυτό τους δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες, καθώς οι startups είναι αυτές που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας -ζητούμενο ειδικά στην ελληνική περίπτωση της κρίσης.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε σε μετρήσεις που δείχνουν ότι το 30% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιχειρούν από ανάγκη (από στόχο 25% του οικονομικού επιτελείου) και μόλις το 25% από ευκαιρία (από στόχο 40%).

Ο γενικός γραμματέας Εσόδων αναφέρθηκε στα τέσσερα προβλήματα που εντοπίζει και ο ίδιος ότι αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα: γραφειοκρατία και καθημερινά «εμπόδια» που θέτει η δημόσια διοίκηση, έλλειψη υποδομών, ασφαλιστικό καθεστώς, φορολογία. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, μπορούν να γίνουν επιπλέον βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των νέων εταιρειών στον τομέα της φορολογίας, ενώ στον τομέα της γραφειοκρατίας έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία τους, όπως ο νέος κώδικας βιβλίων.

Ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε ότι με νέα ρύθμιση για το μητρώο επιχειρήσεων, οι νέες εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε έναρξη ή άλλες ενέργειες με απλές και άμεσες διαδικασίες, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται ύστερα, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, ανέφερε ότι στην «ατζέντα» του οικονομικού επιτελείου συζητείται η απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έως 25.000 ευρώ τζίρο – ρύθμιση που όπως τόνισε χαρακτηριστικά έχουν αρχίσει και «συμμερίζονται» και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ακόμη, εξετάζεται η κατάργηση της υποχρέωσης διπλών στοιχείων από τις επιχειρήσεις (για παράδειγμα η καταγραφή των απασχολουμένων μόνο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και όχι μέσω της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών) και οι φοροαπαλλαγές για angel investors.

Ο γγ Δημοσίων Εσόδων είχε την ευκαιρία να συζητήσει άμεσα με νέους επιχειρηματίες και να απαντήσει στα ερωτήματά τους σχετικά με τις εμπειρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δραστηριοποιούμενοι στο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον της Ελλάδας. Τα προβλήματα που κατέγραψαν οι νέοι επιχειρηματίες αφορούσαν από μη καταβολές επιστροφής ΦΠΑ μέχρι τη φορολόγηση για συνεργασία με επαγγελματίες του εξωτερικού ή για τη χρήση εικονικών γραφείων.

Διαβάστε ακόμη:

«Γιατί τα startups δεν μπορούν να φέρουν την “Ανάσταση”»

Μία startup για τις startups

Στιβ Βρανάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Startup Nation»!

Οι startups στην Ελλάδα σε αριθμούς