Υπό έλεγχο η πανδημία – Τι δείχνει το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Υπό έλεγχο η πανδημία – Τι δείχνει το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να μεταγγίζει το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Στη συνέχεια γίνεται η λύση του δείγματος και έπειτα ο καθαρισμός και η απομόνωση του γενετικού υλικού του κορονοϊού. Επομένως το δείγμα παραλαμβάνεται και περνά από μια διαδικασία από καθαρισμούς έτσι ώστε να παραλάβουν μόνο το γενετικό υλικό της Covid-19. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προσθήκη αντιδραστηρίων για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου του ιού. Η προσθήκη των αντιδραστηρίων γίνεται σε έναν ειδικό χώρο που λέγεται hood για να αποφευχθούν οι επιμολύνσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 25 Απριλίου έως 01 Μαΐου, σε σχέση με την εβδομάδα 18- 24 Απριλίου. Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο από τις δώδεκα περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρείς από τις δώδεκα περιοχές.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-64%), στο Ηράκλειο (-62%), στο Βόλο (-60%) και στη Λάρισα (-47%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Ξάνθη (-29%), στα Χανιά (-29%) και στην Αλεξανδρούπολη (- 11%).

Αυξητικές ήταν οι τάσεις στα Ιωάννινα (+51%) και στην Πάτρα (+42%).

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Αττική (-8%), στη Θεσσαλονίκη (-3%) και στην Κέρκυρα (+5%).