Υπογράφεται στα τέλη Ιουνίου η συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream

Υπογράφεται στα τέλη Ιουνίου η συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream
Photo:

Η Gazprom προβλέπει πως οι υπογραφές με την Τουρκία θα έχουν «πέσει» μέχρι το  τέλος του μήνα.

Η γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom πρόκειται να υπογράψει με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, μέσω του οποίου, αντί της Ουκρανίας, σκοπεύει να παραδίδει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει πως θέλει να αρχίσει απ’ αυτό το μήνα την κατασκευή του αγωγού αερίου, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο για να αντισταθμίσει την ξαφνική εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream, όμως η διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα εξακολουθεί να μην έχει μονογραφηθεί — εξαιτίας της δυσκολίας να συμφωνηθούν οι τιμές, σημειώνει ο ρωσικός Τύπος.

“Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος”, υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνέντευξης
Τύπου. “Είμαστε σύμφωνοι σε όλα, (…) δεν μένει παρά να υπογράψουμε επισήμως με έναν νέο υπουργό ή έναν νέο πρωθυπουργό” που θα διορισθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συνέχισε. Η υπογραφή προβλέπεται να γίνει στα τέλη Ιουνίου, επανέλαβε στη συνέχεια.

Το γεωπολιτικό σκάκι των αγωγών και η Ελλάδα

Ο TurkStream πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισεκ. κυβικά μέτρα ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά, επειδή ο ρωσικός όμιλος δεν θέλει να υπογράψει και πάλι συμβόλαιο με την Ουκρανία για τη διαμετακόμιση του αερίου, “όποιοι κι αν είναι οι όροι”, μετά την εκπνοή του υφιστάμενου συμβολαίου το 2019, διευκρίνισε ο Μεντβέντεφ.

Η Gazprom θέλει αντίθετα οι Ευρωπαίοι να κατασκευάσουν μόνοι τους τις υποδομές για να παίρνουν το ρωσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα.”Η μπάλα είναι στην περιοχή των Ευρωπαίων”, επέμεινε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε πως “στα πιο απαισιόδοξα σενάρια” το 2025 η Ευρώπη θα έχει ανάγκη 80 δισεκ. κυβικά μέτρα επιπλέον απ’ ό,τι σήμερα και πως ενδεχόμενες παραδόσεις φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν την κατανάλωση.

Ο ρωσικός όμιλος διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός αγωγού αερίου που θα επεκτείνει τον TurkStream στο ελληνικό έδαφος. Mια συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Για φέτος η Gazprom προβλέπει να παραδώσει στην Ευρώπη και την Τουρκία 153 έως 155 δισεκ. κυβικά μέτρα, έναντι 147 δισεκ. πέρυσι, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του κρατικού ομίλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ