“Πράσινο φως” στο νέο Μνημόνιο από τον ESM

“Πράσινο φως” στο νέο Μνημόνιο από τον ESM
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ESM θα παρέχει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια έως και 86 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών ετών

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν σήμερα το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η βοήθεια σταθεροποίησης για την Ελλάδα εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη. Μόλις υπέγραψα το νέο MOU (μνημόνιο κατανόησης) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γιούνκερ», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέβασε και σχετική φωτογραφία.

«Ο ESM θα παρέχει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια έως και 86 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών ετών. Η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την εξυπηρέτηση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, τον συμψηφισμό οφειλών και τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Για να επιστρέψει η οικονομία της σε αναπτυξιακή τροχιά και να κάνει το χρέος της βιώσιμο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια σειρά από ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο ESM.

Το Συμβούλιο των Διοικητών ενέκρινε το μνημόνιο στις 19 Αυγούστου 2015 κατόπιν των έγκρισή του από τα μέλη του ESM σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες τους. Το Μνημόνιο επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς: αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του προγράμματος, και για την επιτυχία των μεταρρυθμιστικών μέτρων από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Αύριο το πρωί η πρώτη εκταμίευση 13 δισεκατομμυρίων ευρώ

Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Οικονομικών, το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι €86 δισ. συμπεριλαμβανομένου ποσού έως €25 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση €10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει αύριο το πρωί, ανέρχεται σε €13 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου €12 δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα). Σχεδόν €1 δισεκατομμύριο θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.