Υπόθεση Novartis: Αίτημα άρσης ασυλίας για τον Ανδρέα Λοβέρδο – Στο αρχείο η δικογραφία για τέσσερις από τους δέκα πολιτικούς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζεται η έρευνα για τους Α. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μ. Σαλμά – Τί απαντά ο Α. Λοβέρδος.

Σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν σήμερα στην υπόθεση Novartis, καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς έκανε γνωστό ότι έστειλε αίτημα άρσης ασυλίας για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να εξετασθεί ως ύποπτος για το αδίκημα της δωροδοκίας, ενώ βάζει στο αρχείο τη δικογραφία για τέσσερις από τους δέκα πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως αρχειοθετείται η υπόθεση για τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέτζο, τον Γιώργο Κουτρουμάνη και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο.

Αντίθετα, η έρευνα παραμένει ανοιχτή για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και για τους πρώην υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Σύμφωνα με ανώτατη εισαγγελική πηγή, η σχετική δικογραφία αναμένεται να κλείσει σύντομα μέσα στον Απρίλιο.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου φέρεται να παρέλαβε τη σχετική δικογραφία από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και η σχετική δικογραφία πρόκειται να μεταβιβαστεί αύριο στη Βουλή.

Ακόμη, αύριο θα σταλούν 20 με 30 κλήσεις προς μη πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι για δωροδοκία και πιθανά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis).

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια προς 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84) που εκδόθηκαν από διαφημιστική εταιρεία που δεν έχει μέχρι τώρα γίνει γνωστή από τις έως τώρα καταθέσεις.

Τα 4 αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην Ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Πάντως, η εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου οι εισαγγελείς διαφθοράς τη συνδέουν με τις καταθέσεις μαρτύρων και τη διαφημιστική εταιρεία.

Τέλος, η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και για άλλες χρονικές περιόδους και για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα.

Οργισμένη απάντηση του Α. Λοβέρδου: «Πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέδωσε ανακοίνωση σε ιδιαίτερα έντονους τόνους, στην οποία κάνει λόγο για «κατάχρηση εξουσίας», ενώ αναφέρεται στους «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» της δίωξής του ως «άθλιους με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων» και χαρακτηρίζει την υπόθεση «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών»

Ολόκληρη η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε.

Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει.

Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

Σχετικά άρθρα