Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Σέλαφιλντ

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Σέλαφιλντ

Ο σταθμός επεξεργασίας εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων λειτουργεί κανονικά, αλλά με μειωμένο προσωπικό - Καθησυχαστικές οι αρχές της Βρετανίας.

«Συναγερμός» ήχησε το πρωί στις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς ο σταθμός επεξεργασίας εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων του Σέλαφιλντ ανακοίνωσε ότι ένας από τους εσωτερικούς μετρητές ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και ότι ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, αλλά με μειωμένο προσωπικό σήμερα. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν είναι άνω των φυσιολογικών τιμών, αλλά πολύ κάτω από το επίπεδο που θα απαιτούσε τη λήψη μέτρων από το προσωπικό εντός και εκτός του σταθμού.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία πυρηνικού συμβάντος. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό ή το κοινό. Ολα τα μέτρα λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους», αναφέρεται σε μήνυμα της διοίκησης του σταθμού του Σέλαφιλντ στο Twitter. Εξηγώντας την απόφαση να λειτουργήσει με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό έπειτα από την ανίχνευση των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας, ο σταθμός διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη «για να επικεντρωθούμε στη διερεύνηση. Εάν αυτό είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της κανονικής ημερήσιας λειτουργίας, απλώς θα είχαμε επιτρέψει στον κόσμο να επιστρέψει στο σπίτι. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό ή για τους εργαζόμενους».

«Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι υπάρχει διαρροή», δήλωσε ο Μπιλ Χάμιλτον, εκπρόσωπος της Αρχής Παροπλισμού Πυρηνικών Εγκαταστάσεων της Βρετανίας. «Ό,τι γίνεται είναι προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό, τις κοινότητες και την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται η ραδιενέργεια».

Διαβάστε ακόμη: Ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Από την πλευρά του το υπουργείο Ενέργειας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει λόγους να πιστεύει ότι η κατάσταση στον σταθμό επεξεργασίας εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων«Βρισκόμαστε σε συνέχη επαφή με το Σέλαφιλντ, αλλά δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρότερη από όσο αναφέρουν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο σταθμός του Σέλαφιλντ βρίσκεται στη βορειο-δυτική Αγγλία και δεν παράγει πλέον ηλεκτρική από πυρηνική ενέργεια, αλλά ασχολείται με την επεξεργασία του εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου. Βρίσκεται σε διαδικασία παροπλισμού και αποσυναρμολόγησης. Η διαχείρισή του ανήκει στη βρετανική εταιρεία Amec, τον γαλλικό όμιλο Areva και την αμερικανική εταιρεία URS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ