Ιράν: Με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος

Ιράν: Με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος
epaselect epa06264914 An Iranian man reads a copy of Iranian daily newspaper 'Arman' with a picture of US President Donald Trump on its front page with the title in Persian that reads 'Crazy Trump and logical JCPOA' on display in Tehran, Iran, 14 October 2017. Media reported that Rouhani said US President Donald Trump's speech had nothing but baseless accusations, insulting Iran. 'I invite the American President to learn more about history and geography, but also about manners. How an American president doesn't know that it is the Persian Gulf (and not the Arabic). He needs tutoring in geography', Rouhani said. The modifying of the Iran nuclear deal will not happen, he added'. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Έντονες οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας εν αναμονή της ανακοίνωσης της κυβέρνησης Τραμπ για το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν τη δέσμευσή τους στην πυρηνική συμφωνία που η Τεχεράνη υπέγραψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, μερικές ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα αποσυρθεί απ’ αυτήν.

«Οι Αμερικανοί δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους. Φαίνεται πως με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος και δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Ιρανό αντιπρόεδρο της χώρας Εσάκ Ζαχανγκιρί, το Ιράν είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία.  «Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάσουν τη συμφωνία, θα ήταν αφελές να διαπραγματευθούμε ξανά μ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ζαχανγκιρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί εξαιτίας της ευαισθησίας του ζητήματος, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερ πως το Ιράν δεν θα δεχθεί κανένα αίτημα επιπλέον αυτών στα οποία συμφώνησε στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του με τις μεγάλες δυνάμεις. «Οι Ευρωπαίοι υπογράφοντες προσπαθούν να πείσουν τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί ποτέ κανένα αίτημα πέραν της συμφωνίας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ο Τραμπ θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες της κατάρρευσης της συμφωνίας. Το Ιράν ήταν ανέκαθεν προσηλωμένο στις διεθνείς υποχρεώσεις του», πρόσθεσε.

Φρουροί της Επανάστασης: Η Τεχεράνη δεν φοβάται μια επίθεση από τις ΗΠΑ

Το Ιράν δεν φοβάται τις αμερικανικές κυρώσεις ούτε ακόμη και μια επίθεση από τις ΗΠΑ, διαμήνυσε ο υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σήμερα. «Το έθνος μας δεν φοβάται τις κυρώσεις των ΗΠΑ ούτε μια στρατιωτική επίθεση. Οι εχθροί μας, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής, του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. του Ισραήλ) και των συμμάχων τους στην περιοχή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν έχει προετοιμαστεί για τα χειρότερα σενάρια και απειλές», είπε ο Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Επίσης, ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Αλί Σαμχανί προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα τηρήσει «παθητική» στάση αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συνθήκη που υπέγραψαν το 2015. «Δεν θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ αν η JCPOA (η διεθνής συμφωνία) καταρρεύσει από την επίθεσή τους (…) Δεν θα παραμείνουμε απαθείς αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση με το Ιράν», τόνισε.

Πιέσεις στον Ροχανί να εγκαταλείψει τη συμφωνία αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ

Θα ήταν «σοβαρό λάθος» για το Ιράν να παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, αν οι ΗΠΑ την εγκαταλείψουν, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος σκληροπυρηνικός αξιωματούχος, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η Τεχεράνη θα μπορούσε να παραμείνει στη συμφωνία ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες την εγκαταλείψουν.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν την JCPOA (τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν), πρέπει να ξέρουν ότι αυτό θα είναι το τέλος της JCPOA», δήλωσε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Λαριτζανί, επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ιρανικού δικαστικού σώματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Εξάλλου, εξέχων Ιρανός κληρικός δήλωσε πως ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε προβλέψει πως η συμφωνία για τα πυρηνικά που υπέγραψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις θα κατέρρεε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Γνωρίζαμε από την αρχή πως η JCPOA είναι εύθραυστη και θα καταρρεύσει. Τώρα βλέπουμε ότι ο Ανώτατος Ηγέτης το είχε προβλέψει ορθά», δήλωσε ο Καζέμ Σεντιγκί, ένας από τους κληρικούς που διορίζονται από τον ηγέτη για να ηγηθούν των προσευχών της Παρασκευής στην πρωτεύουσα.

Η στρατιωτική ισχύς του Ιράν θα καταστήσει ακίνδυνη οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε από την πλευρά του υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, εν μέσω ενός λεκτικού πολέμου ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και καμία απειλή δεν τρομάζει το Ιράν», δήλωσε ο υποστράτηγος Μοχάμεντ Μπαγκερί του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ