Η Ιρλανδία στο επίκεντρο του Eurogroup

Η Ιρλανδία στο επίκεντρο του Eurogroup

Η ανακοίνωση του Δουβλίνου πως θα εξέλθει από το μνημόνιο αναμένεται να κυριαρχήσει στην αυριανή συνάντηση των Υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, μετά την ανακοίνωση της Ιρλανδίας ότι θα εξέλθει από το διεθνές δανειακό πρόγραμμά της πριν από τα τέλη του έτους, η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα κάνει κάτι τέτοιο.

Στο Eurogroup -στο οποίο αναμένεται να μην παραστεί ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξαιτίας της ψήφισης του προüπολογισμού στην Ολλανδία- εκτός από την πρόοδο στην Ιρλανδία, αναμένεται να συζητήσουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες χρηματοδοτούνται επίσης από δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία βρίσκεται καθ΄οδόν προς την έξοδο από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι στα μέλη του κόμματός του, του Fine Gael, αργά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTE.

«Δεν θα σημαίνει πως τελείωσαν τα οικονομικά μας προβλήματα. Ναι, μας περιμένουν ακόμα ευπαθείς καιροί. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος να διανύσουμε. Όμως, επιτέλους, η εποχή των bailout τελείωσε. Η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρέλθει», πρόσθεσε ο Κένι.

Η Ιρλανδία πρόκειται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 ο οποίος με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων αξίας 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι ο τελευταίος των «πραγματικά σκληρών» προϋπολογισμών λιτότητας.

Η χώρα χρειάστηκε να καταρτίσει διαδοχικούς σκληρούς προϋπολογισμούς αφότου ζήτησε διεθνή δανεισμό για να αντιμετωπίσει την τραπεζική και οικονομική κρίση τον Νοέμβριο του 2011.

Διαβάστε ακομη: Ντράγκι : «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει»