Ισχυρός σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Ιτέας – Αισθητός στην Αττική

Ισχυρός σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Ιτέας – Αισθητός στην Αττική
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σεισμική δόνηση στον Κορινθιακό Κόλπο έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγο (περίπου στις 12.50) στον Κορινθιακό Κόλπο, κοντά στην Ιτέα.

Όπως έγινε γνωστό από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 12:46 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 131 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου και προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Αισθητός σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας αλλά κυρίως στην Αθήνα -λόγω της κατεύθυνσης των ρηγμάτων από ανατολή προς δύση στον Κορινθιακό κόλπο, έγινε ο σεισμός, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε οτι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Οι επιστήμονες το παρακολουθούν, αλλά θα χρειαστεί να παρέλθουν δύο 24ωρα για να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, πάντως οι κάτοικοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, καθώς η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Ο έλεγχος από την πλευρά της Πυροσβεστικής συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί ζημιές.

Περιπολίες σε περιοχές της Αιγιάλειας και της Ναυπακτίας, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, πραγματοποιούν κλιμάκια της Πυροσβεστικής, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν ζημιές από τον σεισμό», ωστόσο όπως πρόσθεσε, «οι έρευνες θα συνεχισθούν».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μας και όπως δείχνουν οι πρώτες αναφορές που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές».